Vivat Vinum představuje soutěž Vinum Juvenale

Brno, 12. prosince 2014 – Jako v každém jiném oboru je i v oblasti obchodu s vínem důležité srovnání. Jak pro samotné vinaře a prodejce, tak i pro zákazníky, konzumenty. Je až s podivem, kolik vinařských soutěží je spjato s Brnem: Grand Prix Vinex, Grand Prix Austerlitz, Festwine a další. Jednou z nejstarších a zároveň nejzajímavějších je Vinum Juvenale.

karbula1

Za celou akcí stojí už od roku 1997 člověk, kterého považuji za jednoho z otců-zakladatelů brněnského „vinotéčnictví". Během let provozoval vinotéky, stál u zrodu veletrhu Vinex, organizoval soutěže i výstavy vín. Vinum Juvenale je jeho majstrštykem. O legendární akci, ale i o životě a víně jsem si povídal s panem Miroslavem Karbulou.

Na začátek nám prosím představte Vinum Juvenale, jako soutěž i jako výstavu vín.

Každé víno má svou historii, a proto vznikl nápad udělat soutěž vín, která jsou těsně po dokončení výroby. Tak vznikla akce, kde si i samotní vinaři mohou udělat obrázek o kvalitě ročníku. I když soutěž je v únoru/březnu, nese v názvu vždy rok sběru hroznů. Pro milovníky a znalce vín je určena akce Vinum Juvenale Praesentatio, kde mohou ochutnat nejen všechny soutěžní vzorky, ale i prezentaci zúčastněných vinařských firem. Součástí odpoledne a večera je vystoupení cimbálových a tanečních skupin a bohatý raut.

Jak probíhá samotné hodnocení a vyhlášení výsledků?

Soutěžní přehlídky se mohou zúčastnit naše a zahraniční vína vyrobená ze sklizně 2014. Vína budou zařazena do kategorie podle jednotlivých odrůd daných vinařským zákonem. Hodnocení je prováděno penalizačním způsobem podle S. A. Vedela. Soutěž je organizována pod záštitou ministra zemědělství České republiky, hejtmana Jihomoravského kraje, primátora statutárního města Brna a prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky ve spolupráci se Státní zemědělskou potravinářskou inspekcí.

Akce má i třetí, velice atraktivní bod programu...

Součástí souboru akcí je i soutěž Královna vín České republiky 2015, která je určena pro dívky, které jsou svým životem spojeny s vinařstvím a vinohradnictvím. Takže žádné plavky, ale znalosti o vinohradě a víně.

kralovnavin1 Královna vín 2014

Kdy vlastně vznikla první myšlenka uspořádání soutěže vín a co následovalo? Jaké zkušenosti máte v oblasti vína?

V roce 1991 jsme uspořádali Moravskoslezský festival vína a gastronomie na Zimním stadiónu za Lužánkami, pak jsme rozjeli s BVV veletrh Vinex, kde jsme organizovali soutěž Grand Prix Vinex, Aukce vín a již zmíněnou soutěž Královna vín. Pak přišel na řadu Grand Prix Sommelier Brno, Košt Brno Vinohrady, Vinum Juvenale, Brněnské vinobraní na náměstí Svobody, Sametový košt vín Brno a Holubický košt vín. Zkušenosti s vínem jako Bzenčan mám od malička. Musel jsem makat ve vinohradě a pomáhat i ve sklepě, ale tam to bylo veselejší.

Máte za sebou sedmnáct ročníků soutěže. Dokážete zavzpomínat a porovnat první ročníky s tím zatím posledním? Co vše se změnilo?

Ten první ročník byl organizovaný v tělocvičně v Komárově a bylo 157 soutěžních vzorků. Nyní se účast pohybuje kolem 800 vín, ale bylo již i 1 019 vzorků. Někteří vinaři oponují, že se soutěž organizuje příliš brzy, ale je zajímavé, že dobře hodnocená vína u nás vítězí i v dalších soutěžích. Vzhledem k tomu, že celou akci připravujeme s malým kolektivem, tak je fuška zorganizovat třídenní odbornou degustaci, vyhodnocení, katalog a pak dvoudenní vyvrcholení v Orea Hotelu Voroněž. Nejsložitější je však v Brně sehnat reklamní partnery.

alt Předávání cen Vinum Juvenale 2013

Brněnská veřejnost má tedy šanci všechny vzorky soutěže ochutnat 5. března. Je to poslední šance, jak potkat tato mladá vína pohromadě?

Celé okolí Brna bylo do 19. století osázeno vinohrady, a tak jsme přišli s nápadem umožnit ochutnat vína z Vinum Juvenale i obyvatelům bývalých vinařských obcí v okolí Brna. Vznikla tradice Holubického koštu vín a získal si velkou oblibu. Vzhledem k malým prostorám se letošní III. ročník spolu se zvěřinovými hody uskuteční v kulturním sále v Křenovicích v sobotu 7. března od 11.00 hodin.

Organizujete i další vinné akce v Brně?

Naší hlavní činností je prodej francouzských klimatizovaných skříní na víno Eurocave a dalších prostředků pro skladováním vín. Kromě toho zajišťujeme i degustace vín při firemních akcích. Sametový košt Brno-Líšeň se pravidelně koná vždy 17. listopadu a získává větší oblibu nejen u Líšňáků.

Brno se hlásí ke svým historickým odkazům a tradicím vinařství a vína. Označení „Brno, město vína" je pro mnohé přesto zatím pouhým heslem. Jak vy osobně vnímáte současný vztah mezi Brňany a vínem a mezi městem Brnem a vínem?

Od roku 1991, kdy se profesionálně zabývám vínem, je znatelný posun v kvalitě, adjustaci a sortimentu vyráběných vín. Naši vinaři udělali velký skok a ani zahraniční konkurence je nepoložila. Spíš naopak, např. Svatomartinská vína převálcovala slavné francouzské beaujolais. Prodej lahvových vín v Brně má svá specifika, neboť půlka Brna jsme náplavy s kořeny ve vinařských obcích a druhá půlka má své známé vinaře, tak se prodej soustřeďuje na sudová vína. Záleží pak na prodejcích, jak kvalitního mají dodavatele. Mě nejvíc mrzí, že jsme s kolegy se Sdružení vinoték v roce 1999 založili Brněnské vinobraní, a když byl 5. ročník, tak bylo ze strany Brna-středu vypsáno výběrové řízení na tuto akci s tím, že kdo dá víc městské části, a na tuto soutěž jsme neměli žaludek. Naše snaha byla zaměřena na kvalitní burčák, víno a kulturu. A na to v jiných městech obec přispívá, a ne opačně.

Vinum Juvenale Praesentatio 2014

  • Ročník: 18
  • Místo konání: Orea Hotel Voroněž Brno
  • Termíny konání: 5. 3. 2015 od 12.00 do 22.00
  • Cena vložného: 499 Kč
  • Počet vín: 800 až 1 000
  • Web: www.mika.cz

 

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ; foto: archiv Vinum Juvenale


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...