Brno by se mohlo stát jedním z prvních členů Innovative Red Brick Cities

Brno, 26. července 2022 - Inovativní města s průmyslovou tradicí. Tak by se dal do češtiny přeložit název a hlavně základní myšlenka nově vznikající mezinárodní sítě Innovative Red Brick Cities, k účasti na níž bylo pozváno i město Brno.

brno mrakodrap panorama

Zakládajícími členy připravované sítě Innovative Red Brick Cities jsou města Mulhouse (Francie), Winterthur (Švýcarsko) a Chemnitz (Německo). Jde o města, která spojuje bohatá historie textilního a strojního průmyslu konstituujícího se již od 19. století, jež se musela později potýkat s úpadkem a restrukturalizací průmyslu. Mají společné nejen bohaté průmyslové dědictví, ale také zaměření na vědu, výzkum, inovace.

„Cílem této sítě by mělo být vzájemné sdílení zkušeností. Pro Brno může být taková spolupráce obzvlášť podnětná z hlediska proměny brownfieldů, kterých je tu celá řada jako pozůstatek slavné industriální minulosti města. Tvoří je velké areály i menší plochy, a novou funkci zatím našly jen některé z nich,“ připomněla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„První příklad dobré praxe už naši pracovníci viděli při návštěvě alsaského města Mulhouse, kde v bývalé továrně na lokomotivy vzniklo inovativní centrum Le Kilomètre Zéro. fungující jako podnikatelský akcelerátor, sdružující start-upy, firmy, studenty z Mulhouse, ale i z dalších francouzských měst i ze sousedních zemí. Je to ekosystém podporující setkávání a výměny mezi jednotlivými aktéry a zároveň umožňující zakládání nových projektů. Mimo to se brněnští zástupci zúčastnili i zahájení 1. ročníku festivalu Jaim, který oslavuje potenciál průmyslu a jeho současné i budoucí ambice a propaguje průmyslové dědictví města Mulhouse a celého Alsaska,“ popsala primátorka.

Aktuálně je síť neformálním seskupením, které oslovuje další potenciální členy, kromě Brna například města Tampere, Roubaix a Lodž. Je předpoklad, že po založení sdružení v roce 2023 bude síť moci žádat o evropské dotace na financování části svých aktivit a bude způsobilá účastnit se výzev k evropským projektům.

Záměr přistoupit do sítě budou v návaznosti na rozhodnutí radních projednávat zastupitelé.

Zdroj: TIS MMB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Duben 2020  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Nejbližší akce
25.05. MINERÁLY BRNO 2024..
04.06. URBIS 2024..

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF