Výrobce elektronových mikroskopů Tescan expanduje do Japonska

Brno, 2. března 2019 – Hned dva významné kroky pro posílení exportu do Asie má za sebou brněnský výrobce elektronových mikroskopů TESCAN. Firma se zúčastnila největší světové konference věnované nanotechnologiím Nanotech 2019, která se konala v Tokiu. Právě v Japonsku se v těchto dnech dokončuje první instalace elektronového mikroskopu TESCAN.

tescan japonsko expanze

Asijský trh je pro elektronové mikroskopy významným odbytištěm, protože se zde nachází většina výrobců polovodičových součástek i dostatek špičkových vědeckých pracovišť. TESCAN zde má stálé zastoupení v podobě dceřiné společnosti TESCAN China, jež funguje v Šanghaji od roku 2009, v ostatních zemích regionu zajišťuje instalace a servis pomocí výhradních distributorů. Do asijských zemí firma exportuje přibližně 40 % výrobní produkce, počet exportních zemí se nově rozšíří o Japonsko.

„Japonsko je specifická země, nachází se zde dva významní výrobci elektronových mikroskopů, kteří mají domácí trh velmi dobře obsazen. Podařilo se nám přijít s technicky natolik unikátním řešením, které nedokázaly nabídnout ani domácí firmy, a tak v těchto dnech dokončujeme instalaci našeho prvního elektronového mikroskopu na jedné z tokijských univerzit,“ uvedl Antonín Doupal, jenž má export do asijských zemí na starost.

TESCAN se minulý měsíc v Japonsku představil i na prestižním veletrhu Nanotech 2019, který je celosvětově nejvýznamnější konferencí o nanotechnologiích. Během tří dnů se na tokijském výstavišti vystřídalo 43 tisíc návštěvníků, kteří mohli TESCAN vidět v samostatném stánku i jako firmu reprezentující Českou republiku na expozici CzechInvestu.

TESCAN věří, že bude na japonském trhu dále posilovat, další objednávky očekává v průběhu tohoto roku. "Po Jižní Koreji a Číně vidíme další prostor pro růst právě v Japonsku, kde se ročně instalují řádově stovky nových elektronových mikroskopů. Přibližně třetina jde k výrobcům polovodičových součástek a zbytek do výzkumu. V obou případech mají japonští zákazníci zájem o mikroskopy nejvyšší třídy,“ upřesňuje Antonín Doupal.

Elektronové mikroskopy se v polovodičovém průmyslu používají zejména ke kontrole kvality výroby, a musí tak nabízet špičkové rozlišení, možnost obrábění vzorku i pokročilou automatiku snímání. Fungují v nepřetržitém provozu, operátoři se u nich střídají ve třech směnách. Náročný bývá také jejich servis, který musí být prováděn v řádu jednotek hodin. Elektronové mikroskopy TESCAN využívají například technologičtí giganti LG a Samsung.

Zdroj: PROTEXT


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...