AŽD Praha začíná v Brně vyrábět nejmodernější mikroskopy současnosti

Praha/Brno, 7. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Společnost AŽD Praha, která je domácím lídrem v oboru zabezpečovací a sdělovací techniky, zejména pro kolejovou dopravu, rozšířila spolupráci s nadnárodní společností FEI Company, která vyvíjí a vyrábí nejmodernější elektronové mikroskopy dneška. Společnost o tom informovala v pondělí. Ryze česká společnost AŽD Praha uvedla v Brně do provozu nové technologicky čisté prostory o výměře 750 metrů čtverečních, v nichž bude vyrábět základní mechanické, elektronické a vakuové části elektronových mikroskopů, které umí manipulovat s částmi hmoty menšími než je vlnová délka světla.

Vedkyne-mikroskop

K rozšíření čistých prostorů došlo poté, co společnost AŽD Praha v dubnu 2011 vyhrála ve výběrovém řízení pro outsourcing tubusů transmisních elektronových mikroskopů a vysokonapěťových zdrojů nutných pro provoz elektronových mikroskopů. Do té doby stačily čisté prostory o výměře 350 metrů čtverečních, kde se kompletovaly a testovaly konzoly řady Quanta, Tecnai a Titan.

Elektronové mikroskopy z nových výrobních prostor jsou určeny pro vědu a výzkum, oblasti biomateriálu, elektroniky a průmyslu, mineralogie, kriminalistiky, metalurgie a dalších oblastí. "Z Brna jsou mikroskopy dodávány do 50 zemí celého světa a jejich podíl na světovém trhu elektronových mikroskopů činí 39 procent, což činí FEI Company nejúspěšnější společností v oboru," poznamenal ředitel společnosti FEI Czech Republic Hynek Peřina.

Začátek spolupráce AŽD Praha s FEI Company se datuje do roku 1998, kdy se jednalo o prostou kooperaci k vytížení dělnických i technických profesí a to zejména v období kolísání investiční výstavby na domácím trhu. Z této spolupráce se postupně vyvinul oboustranně vyvážený partnerský vztah. Dodávky technologických celků elektronových mikroskopů pro FEI Company jsou v současnosti samostatnou položkou výrobního programu společnosti AŽD Praha. A potvrzuje to i vývoj objemu výroby pro FEI Company. Zatímco v hospodářském roce 2005/2006 činil objem 220 milionů korun, v roce 2010/2011 narostl téměř na 436 milionů korun.

Další strategií společnosti AŽD Praha ve spolupráci s FEI Company je do dvou let dosáhnout úrovně světového dodavatele vyšších celků elektronových mikroskopů a do čtyř let úrovně dodávek ucelených systémů.

Filip Sušanka

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...