Vyznejte se ve skotské whisky
Brno, 29. ledna 2014 - Morava má se Skotskem překvapivě hodně společného. Ostatně kde jinde naleznete na malém kousku země tolik palíren? U nás pálíme z ovoce, Skoty naopak ve světě proslavila pálenka z ječmenného sladu zrající v dubových sudech – ano, pravá jednosladová skotská whisky.

Co se týče srovnání našich malých pěstitelských pálenic a skotských palíren whisky, šlo samozřejmě o lehkou nadsázku. Příhodnější by snad srovnání s vínem. U nás rozlišujeme vína podle oblasti vzniku – a stejně tak je to i u skotských whisek. A zatímco na chuti vína se podílí i půdní podloží, whisky dodává jednu z chutí použitá voda. Například v těch z oblasti Islands, tedy skotských ostrovů, opravdu ve vůni i chuti ucítíte nezaměnitelné tóny moře.
Jak se tedy ve skotských whiskách vyznat? „Nejznámější whisky na našem trhu jsou whisky míchané, tzv. blended. Jsou míchané z jednosladových whisek a zároveň je přidávána tzv. obilná whisky, která nedosahuje takových kvalit jako jednosladová. Zastoupení obilné whisky v blended whiskách může být například 70 %. Pokud chcete ochutnat jednosladovou whisky, na etiketě hledejte označení single malt," vysvětluje Vladimír Fogl z brněnského Whisky Baru Valevil.
Skotské single malt whisky jsou vyrobeny z jednoho druhu ječmenného sladu, sušeného většinou nad rašelinovým kouřem, a destilovány v obrovských měděných kotlích. Poté zrají v dubových sudech. „Minimální a zákonem určená doba zrání alkoholu, který se dále může nazývat whisky, jsou tři roky. Maximální doba zrání není určena, nicméně je třeba brát v potaz například to, že po šedesáti letech by nám, kvůli vypařování vody i alkoholu, v sudech mnoho whisky nezbylo," podotýká Fogl s tím, že osobně preferuje whisky staré 10–25 let.
Právě zrání sudech, kromě použité vody, dodává whiskám barvu a jednu z typických chutí. Počáteční destilát je totiž naprosto čirý. „Vždy se používají sudy dubové. Z velké části po bourbounu, tedy sudy z amerického bílého dubu, a dále také sudy po sherry, vínech a například i rumech," říká Fogl.
A jak si „skotskou" nejlépe vychutnat? Určitě pěkně pomalu, na několik doušků, ze správně tvarované skleničky, v pokojové teplotě a ničím neředěnou. „Neexistuje žádný soubor pravidel jak nejlépe pít whisky, nicméně měl bych několik doporučení. Kostka ledu ve whisce stáhne její aroma a chutě a nelze si ji tedy dostatečně vychutnat. Dáte-li si ji se sodou 1:1, ta ji zředí a dodá bublinky v takové míře, že úplně změní jakýkoli charakter whisky. Na whisky doporučuji použít sklenku, která je tvarově vespod širší a oblá, aby se v ní mohla rozvinout vůně a chuť, a nahoře naopak užší, aby charakter whisky rychle nevyprchal," dodává Fogl.
Kryštof Turek
Skotské single malt whisky
|
|
|

- Průvodce kasinovými hrami v Brně: Od rulety po video automaty
- Dámské chytré hodinky: Stylové výběry
- HUAWEI chytré hodinky: Průlom v oblasti zdraví a wellness

Průvodce kasinovými hrami v Brně: Od rulety po video automaty
Brno je městem známým pro zajímavé památky, skvělé restaurace, divadla a univerzity. Mimo jiné je ale také místem, kde si můžete legálně a bezpečně vyzkoušet různé kasinové hry. V neustále kvetoucí moravské metropoli naleznete širokou nabídku her od klasické rulety až po moderní automaty jak pro pravidelné návštěvníky, tak pro příležitostné hráče. V...
Glenfiddich 12 Y.O.
Talisker 10 Y.O.
Laphroaig 10 Y.O.
Glenmorangie Lasanta 12 Y.O.
Springbank 10 Y.O.





.jpg)




