Michlovský

Vyznejte se ve skotské whisky

Brno, 29. ledna 2014 - Morava má se Skotskem překvapivě hodně společného. Ostatně kde jinde naleznete na malém kousku země tolik palíren? U nás pálíme z ovoce, Skoty naopak ve světě proslavila pálenka z ječmenného sladu zrající v dubových sudech – ano, pravá jednosladová skotská whisky.

Co se týče srovnání našich malých pěstitelských pálenic a skotských palíren whisky, šlo samozřejmě o lehkou nadsázku. Příhodnější by snad srovnání s vínem. U nás rozlišujeme vína podle oblasti vzniku – a stejně tak je to i u skotských whisek. A zatímco na chuti vína se podílí i půdní podloží, whisky dodává jednu z chutí použitá voda. Například v těch z oblasti Islands, tedy skotských ostrovů, opravdu ve vůni i chuti ucítíte nezaměnitelné tóny moře.

Jak se tedy ve skotských whiskách vyznat? „Nejznámější whisky na našem trhu jsou whisky míchané, tzv. blended. Jsou míchané z jednosladových whisek a zároveň je přidávána tzv. obilná whisky, která nedosahuje takových kvalit jako jednosladová. Zastoupení obilné whisky v blended whiskách může být například 70 %. Pokud chcete ochutnat jednosladovou whisky, na etiketě hledejte označení single malt," vysvětluje Vladimír Fogl z brněnského Whisky Baru Valevil.

Skotské single malt whisky jsou vyrobeny z jednoho druhu ječmenného sladu, sušeného většinou nad rašelinovým kouřem, a destilovány v obrovských měděných kotlích. Poté zrají v dubových sudech. „Minimální a zákonem určená doba zrání alkoholu, který se dále může nazývat whisky, jsou tři roky. Maximální doba zrání není určena, nicméně je třeba brát v potaz například to, že po šedesáti letech by nám, kvůli vypařování vody i alkoholu, v sudech mnoho whisky nezbylo," podotýká Fogl s tím, že osobně preferuje whisky staré 10–25 let.

Právě zrání sudech, kromě použité vody, dodává whiskám barvu a jednu z typických chutí. Počáteční destilát je totiž naprosto čirý. „Vždy se používají sudy dubové. Z velké části po bourbounu, tedy sudy z amerického bílého dubu, a dále také sudy po sherry, vínech a například i rumech," říká Fogl.

A jak si „skotskou" nejlépe vychutnat? Určitě pěkně pomalu, na několik doušků, ze správně tvarované skleničky, v pokojové teplotě a ničím neředěnou. „Neexistuje žádný soubor pravidel jak nejlépe pít whisky, nicméně měl bych několik doporučení. Kostka ledu ve whisce stáhne její aroma a chutě a nelze si ji tedy dostatečně vychutnat. Dáte-li si ji se sodou 1:1, ta ji zředí a dodá bublinky v takové míře, že úplně změní jakýkoli charakter whisky. Na whisky doporučuji použít sklenku, která je tvarově vespod širší a oblá, aby se v ní mohla rozvinout vůně a chuť, a nahoře naopak užší, aby charakter whisky rychle nevyprchal," dodává Fogl.

Kryštof Turek


Skotské single malt whisky

skotska whisky-glenfiddich 12Glenfiddich 12 Y.O.

Oblast Speyside

Dvanáctiletý Glenfiddich má lehké a delikátní aroma po medu a ovoci jako hrušky, třešně a švestky. V chuti sladkost, hrušky v medu a pražené ořechy. Dokončení je měkké, lehce ovocné s náznakem čokolády.

skotska whisky-talisker 10Talisker 10 Y.O.

Oblast Islands

Vznikla na ostrově Skye ve vnitřních Hebridách, v místě, které je jen zdánlivě poklidným. Zdejší mlhavé počasí se velice rychle dokáže změnit v divoké a bouřlivé. Chuť této desetileté whisky proto na patře přímo exploduje. Výborný příklad typické ostrovní sladové whisky - má nasládlé aroma mořských řas s plně kořeněným charakterem a ostrou rašelinovou příchutí.

skotska whisky-laphroaig 10Laphroaig 10 Y.O.

Oblast Islay

Laphroaig (lafrojg) nabízí spíše suché fenolové aroma a příchuť medikamentů s náznaky jódu, slanečků a kouře, ale také změkčenou sladkost dubu. Laphroaig je zkrátka nejmořštější sladová whisky z Islay. Plná a lámavě zlatá barva, v chuti mořské řasy, sůl a olej, plné a velmi suché dokončení.

skotska whisky-glenmorangie lasantaGlenmorangie Lasanta 12 Y.O.

Oblast Highlands

Keltský výraz Lasanta vyjadřuje přátelství a vášeň. Whisky zraje deset let v sudech po bourbonu a další dva roky v sudech po sherry. Aroma rozinek v čokoládě, vosku medového plástu s nádechem toffee. V chuti citrusové esence, karamel, jemný créme brullée a rumová zmrzlina.

skotska whisky-springbank 10Springbank 10 Y.O.

Oblast Campbeltown

Široké spektrum vůní od citrusových plodů po hrušky a náznak rašeliny. V chuti rozvíjí náznaky kouře, vanilky, muškátového oříšku, skořice a slanou příchuť typickou pro Springbank. Komplexní a perfektně vyvážená od prvního doušku po plné, bohaté zakončení.

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit