Vyznejte se ve skotské whisky

Brno, 29. ledna 2014 - Morava má se Skotskem překvapivě hodně společného. Ostatně kde jinde naleznete na malém kousku země tolik palíren? U nás pálíme z ovoce, Skoty naopak ve světě proslavila pálenka z ječmenného sladu zrající v dubových sudech – ano, pravá jednosladová skotská whisky.

skotska whisky250

Co se týče srovnání našich malých pěstitelských pálenic a skotských palíren whisky, šlo samozřejmě o lehkou nadsázku. Příhodnější by snad srovnání s vínem. U nás rozlišujeme vína podle oblasti vzniku – a stejně tak je to i u skotských whisek. A zatímco na chuti vína se podílí i půdní podloží, whisky dodává jednu z chutí použitá voda. Například v těch z oblasti Islands, tedy skotských ostrovů, opravdu ve vůni i chuti ucítíte nezaměnitelné tóny moře.

Jak se tedy ve skotských whiskách vyznat? „Nejznámější whisky na našem trhu jsou whisky míchané, tzv. blended. Jsou míchané z jednosladových whisek a zároveň je přidávána tzv. obilná whisky, která nedosahuje takových kvalit jako jednosladová. Zastoupení obilné whisky v blended whiskách může být například 70 %. Pokud chcete ochutnat jednosladovou whisky, na etiketě hledejte označení single malt," vysvětluje Vladimír Fogl z brněnského Whisky Baru Valevil.

Skotské single malt whisky jsou vyrobeny z jednoho druhu ječmenného sladu, sušeného většinou nad rašelinovým kouřem, a destilovány v obrovských měděných kotlích. Poté zrají v dubových sudech. „Minimální a zákonem určená doba zrání alkoholu, který se dále může nazývat whisky, jsou tři roky. Maximální doba zrání není určena, nicméně je třeba brát v potaz například to, že po šedesáti letech by nám, kvůli vypařování vody i alkoholu, v sudech mnoho whisky nezbylo," podotýká Fogl s tím, že osobně preferuje whisky staré 10–25 let.

Právě zrání sudech, kromě použité vody, dodává whiskám barvu a jednu z typických chutí. Počáteční destilát je totiž naprosto čirý. „Vždy se používají sudy dubové. Z velké části po bourbounu, tedy sudy z amerického bílého dubu, a dále také sudy po sherry, vínech a například i rumech," říká Fogl.

A jak si „skotskou" nejlépe vychutnat? Určitě pěkně pomalu, na několik doušků, ze správně tvarované skleničky, v pokojové teplotě a ničím neředěnou. „Neexistuje žádný soubor pravidel jak nejlépe pít whisky, nicméně měl bych několik doporučení. Kostka ledu ve whisce stáhne její aroma a chutě a nelze si ji tedy dostatečně vychutnat. Dáte-li si ji se sodou 1:1, ta ji zředí a dodá bublinky v takové míře, že úplně změní jakýkoli charakter whisky. Na whisky doporučuji použít sklenku, která je tvarově vespod širší a oblá, aby se v ní mohla rozvinout vůně a chuť, a nahoře naopak užší, aby charakter whisky rychle nevyprchal," dodává Fogl.

Kryštof Turek


Skotské single malt whisky

skotska whisky-glenfiddich 12Glenfiddich 12 Y.O.

Oblast Speyside

Dvanáctiletý Glenfiddich má lehké a delikátní aroma po medu a ovoci jako hrušky, třešně a švestky. V chuti sladkost, hrušky v medu a pražené ořechy. Dokončení je měkké, lehce ovocné s náznakem čokolády.

skotska whisky-talisker 10Talisker 10 Y.O.

Oblast Islands

Vznikla na ostrově Skye ve vnitřních Hebridách, v místě, které je jen zdánlivě poklidným. Zdejší mlhavé počasí se velice rychle dokáže změnit v divoké a bouřlivé. Chuť této desetileté whisky proto na patře přímo exploduje. Výborný příklad typické ostrovní sladové whisky - má nasládlé aroma mořských řas s plně kořeněným charakterem a ostrou rašelinovou příchutí.

skotska whisky-laphroaig 10Laphroaig 10 Y.O.

Oblast Islay

Laphroaig (lafrojg) nabízí spíše suché fenolové aroma a příchuť medikamentů s náznaky jódu, slanečků a kouře, ale také změkčenou sladkost dubu. Laphroaig je zkrátka nejmořštější sladová whisky z Islay. Plná a lámavě zlatá barva, v chuti mořské řasy, sůl a olej, plné a velmi suché dokončení.

skotska whisky-glenmorangie lasantaGlenmorangie Lasanta 12 Y.O.

Oblast Highlands

Keltský výraz Lasanta vyjadřuje přátelství a vášeň. Whisky zraje deset let v sudech po bourbonu a další dva roky v sudech po sherry. Aroma rozinek v čokoládě, vosku medového plástu s nádechem toffee. V chuti citrusové esence, karamel, jemný créme brullée a rumová zmrzlina.

skotska whisky-springbank 10Springbank 10 Y.O.

Oblast Campbeltown

Široké spektrum vůní od citrusových plodů po hrušky a náznak rašeliny. V chuti rozvíjí náznaky kouře, vanilky, muškátového oříšku, skořice a slanou příchuť typickou pro Springbank. Komplexní a perfektně vyvážená od prvního doušku po plné, bohaté zakončení.

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:
5G

Proč je 5G budoucností smartphonů

Jsme na vrcholu nové éry bezdrátových technologií. Nová generace celulárních sítí, známá jako 5G, slibuje zásadní upgrade oproti současným 4G LTE sítím. Díky maximální rychlosti až 10 gigabitů za sekundu bude 5G výrazně rychlejší než nejrychlejší domácí širokopásmové připojení. Ale rychlost je jen jedním ze způsobů, jak 5G změní smartphony. Zde je šest výhod 5G, o kterých by měl vědět každý uživatel smartph...