Obchodníci s uměním se sjedou do Brna

Brno, 8. února 2011 - Ve dnech 8. až 10. února budou v brněnském hotelu Continental probíhat tradiční poradenské dny aukčního domu Dorotheum. Znalci jedné z nejstarších a nejprestižnějších aukčních společností světa zde budou posuzovat a přijímat díla ze soukromých sbírek do svých dražeb. Příjem uměleckých děl proběhne v uvedených dnech v hotelu Continental vždy od 10 do 17 hodin.

Dorotheum

„Vlastníci kvalitních uměleckých předmětů mají možnost je nabídnout k prodeji prostřednictvím aukce,“ říká Mária Gálová, ředitelka české pobočky slavného aukčního domu Dorotheum. „Naši odborníci v takovém případě poskytnou majiteli informaci o významu díla, jeho hodnotě a pravděpodobnosti prodeje.“ Ve výjimečných případech, kdy není možné s jistotou potvrdit či vyvrátit pravost díla na místě, domluví se experti aukčního domu Dorotheum s majiteli na provedení následných laboratorních zkoušek.
V posledních letech je mezi sběrateli umění největší zájem především o českou meziválečnou avantgardu (mezi její nejznámější protagonisty patří například Filla, Zrzavý, Čapek, Štyrský, Toyen), krajinářské mistry 19. století, a také o díla výtvarníků, která vznikla po druhé světové válce. Dorotheum do svých aukcí přijímá také starožitné šperky, sklo, porcelán, zbraně a fotografie. „Každoročně se nám prostřednictvím poradenských dnů, které probíhají po celý rok v osmi městech České republiky, daří nacházet zajímavé umělecké skvosty, které jsou následně vydraženy na našich pravidelných aukcích. Loni se takto například podařilo získat a vydražit obraz Zátiší s rybou od Emila Filly za 2 miliony korun,“ doplňuje Mária Gálová.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...