V Brně vystavují nejvzácnější liturgické oděvy zdejší diecéze

Brno, 24. května 2023 - Před několika dny začala souběžně v Mendelově muzeu Masarykovy univerzity a v Diecézním muzeu na Petrově výstava nejvzácnějších liturgických oděvů Diecéze brněnské. Potrvá do 2. června, přičemž od července do září pak bude součástí expozice v želivském klášteře.

dsc 9287-1 dieceze brno muni ornaty

Ve sbírkách farností brněnské diecéze se dochovalo velké množství historicky cenných kusů liturgických oděvů. Projekt Masarykovy univerzity ve spolupráci s Diecézním muzeem, podpořený Technologickou agenturou ČR v rámci programu ÉTA, provedl terénní výzkum těchto tkanin a pro chystanou výstavu vybral nejvzácnější exponáty. Dochované liturgické oděvy jsou dokladem ohromné invence a tvůrčí svobody návrhářů textilních vzorů 17. a 18. století, kteří svým volným nakládáním s pravidly perspektivy či nerespektováním přírodních zákonů předběhli obdobný vývoj v malířství o staletí.

Podle Františka Svobody z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, jenž je jedním z autorů výstavy, představí říše vzorů historických tkanin širší veřejnosti doposud velmi málo známou oblast umělecké tvorby: „Gilbert Keith Chesterton říkal, že svět nezajde na nedostatek divů, ale na nedostatek údivu. Výstava Vzory krásy je jednou z cest k údivu nad tím, jak krásný, ale také pracný a nesamozřejmý je svět, ve kterém žijeme, a který nám odkázali naši předci.“

Návštěvníci výstavy spatří vzácné textilie nejen z indických, perských, francouzských a italských tkalcovských dílen, ale také textilní vzory z jihovýchodní Asie. Výstava rovněž představí vývoj a proměny stylů textilních vzorů v jejich chronologii, která byla zcela odlišná od vývoje uměleckých děl sochařství, malířství a architektury, a širší veřejnosti není příliš známá. Představeny budou také jednotlivé tkalcovské techniky a odlišné vizuální působení jednotlivých typů tkanin.

Jedním z cílů projektu bylo znovu připomenout krásu a bohatost historických vzorů a zároveň rozvinout jejich aplikační potenciál i v dnešní době. Historické vzory tkanin jsou jednou z podob kulturního kapitálu, který může být využit opakovaně. Proto na projektu spolupracovala také firma Kolovrat, ČM s r.o., která vytvořila repliky vybraných historických tkanin, a studenti oboru Oděvní a textilní design Vyšší odborné školy v Brně, kteří z replik historických tkanin navrhli oděvy v aktuálním stylu. Jak dopadlo toto setkání kreativity 18. a 21. století, se návštěvník bude moci přesvědčit v poslední sekci výstavy.

Zdroj a foto: MUNI


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...