Brno a Jihomoravský kraj bodují na EXPO v Dubaji expozicí spojující vesmír a nanosvět

Brno, 22. března 2022 - Multimediální modul MICRO & MACRO v českém pavilonu na světové výstavě EXPO v Dubaji vystřídal předchozí rotační expozici připomínající 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Brňané navíc mohou do konce března navštívit speciální zmenšenou verzi exponátu ve foyer brněnské hvězdárny na Kraví hoře nebo otestovat své znalosti v online micro macro kvízu.

brno expo dubaj

Díky úspěchům brněnských institucí a firem z oblasti elektronové mikroskopie a vesmírných technologií město Brno i Jihomoravský kraj představují světu propojení dvou okem neviditelných světů Micro & Macro. „Multimediální projekt architektů Chybik+Kristof a studia Visualove oživí už tak velice populární český pavilon, který sklízí úspěch zejména díky unikátnímu systému S.A.W.E.R., umožňujícímu sbírat vzdušnou vlhkost i ve velice suchém prostředí a kondenzací získávat životodárnou vodu. Pavilon od října navštívilo již přes milion osob a je skvělé, že můžeme na této prestižní akci ukázat, v čem Brno i celý region vyniká – v obou oborech se nám totiž daří dosahovat výsledků na světové úrovni,“ doplňuje primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Účast na EXPO navazuje na dlouhodobou činnost města Brna a Jihomoravského kraje, kterou popisuje hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich: „Dlouhodobě budujeme pověst regionu coby vědeckého, inovačního a high-tech hubu. V Dubaji můžeme ukázat, že jižní Morava není jen o víně a historii, ale i o technologiích budoucnosti. Díky podobným akcím máme možnost ukázat zahraničním talentům, že je náš region ideálním místem pro práci a život, a zajistit tak přísun skvělých lidí a jedinečného know-how, bez kterého se další rozvoj regionu neobejde.“

Multimediální prezentace v Dubaji se podařila i díky spolupráci s partnery společné expozice, kterými jsou významné společnosti Thermo Fisher Scientific, TESCAN ORSAY HOLDING, Delong Instruments a Brno Space Cluster, působící v oborech elektronové mikroskopie a vesmírném průmyslu.

Brňané nemohou být o high-tech podívanou ochuzeni, proto putuje už od října po jihomoravském regionu speciální zmenšená instalace exponátu z Dubaje – tzv. EXPO modul. Tato interaktivní součást putovní popularizační tour Věda a technika jede! je společně s doprovodnou výstavou přístupná návštěvníkům brněnské hvězdárny. Technologie budoucnosti si mohou v EXPO modulu vyzkoušet až do 31. března.

Exponát pomocí media-serverem řízené projekce umístěné v dutém kvádru ukazuje dva neznámé světy, plné barev a struktur, které každého z nás obklopují, přesto je nevidíme v celé jejich kráse. Pouhým okem jsou neviditelné a pro jejich pozorování potřebujeme speciální pomůcky a nástroje. Špičkové technologie z Brna a Jihomoravského kraje umožňují vtáhnout návštěvníky modulu mezi tyto dva světy a interaktivně jim představit to nejzajímavější z oborů elektronové mikroskopie a vesmírného průmyslu. Zážitek umocňuje kombinace LED pásů i užití termofolie a zrcadlového obkladu, tedy materiálů silně spojených s oběma klíčovými obory.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...