Špilberk o víkendu ožije historickými řemesly

Brno, 4. září 2017 - Hrad Špilberk se o víkendu 9. a 10. září už popáté otevře se vším všudy a ožije středověkými řemesly. Při putování hradem návštěvníci zažijí plno dobrodružství a nasbírají cenné zkušenosti.

spilberk pohled z boku1

Přichystána je velká celohradní řemeslná hra „Tovaryšský vandr“, které se mohou zúčastnit malí i velcí návštěvníci. Při hře si vyzkoušíte, co musí umět třeba kovář, zámečník, zedník, bednář, pekař nebo krejčí. Naučíte se pracovat s hlínou, dřevem i s látkami. Pokud budete šikovní, dostanete na závěr od cechmistra výuční list – a s tím se rozhodně neztratíte ve středověku ani dnes. Těšit se můžete i na drobnou odměnu.

Kromě toho se celý hrad Špilberk zaplní bohatým programem. Uvidíte gotické i renesanční tance, šermířská představení nebo hudbu a divadlo. Na dobových řemeslných stáncích zase poznáte, jak se brousí kameny nebo jak se šijí historické kostýmy. Přichystané pro vás bude i občerstvení. Akce „Špilberk žije řemeslem!“ doprovází výstavu Stavba jako Brno, která vypráví o tom, jak se vyvíjela stavební řemesla i o tom, jak rostlo město Brno. A kdo a z čeho a jak je stavěl.

Program:

Špilberk

  • 10.00–18.00 So, Ne: Tovaryšský vandr – zábavná celohradní řemeslná hra pro děti i dospělé

Velké nádvoří

  • 13.00 So, Ne: „Svatba“ – gotické tance
  • 14.00 So, Ne: „Duel“ – šermířské představení
  • 15.00 So, Ne: „Ať žije král“ – soutěžní turnaj dětí
  • 16.00 So, Ne: „Drzá služebná“ – renesanční tance
  • 17.00 pouze Ne: „Mrcha“ – divadelní šermířské představení
  • 18.00 pouze So: koncert hudební skupiny Codex

Západní kurtina

  • 10.00–18.00 So, Ne: Rytířský tábor se zbrojnicí, platnéřem a kovářem

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...