Do městského domu se vrátí dvojice historických svítidel

Brno, 20. července 2016 - Ve čtvrtek 21. července 2016 v 11.30 hod. budou v domě na Beethovenově ulici 2 za přítomnosti primátora města Brna Petra Vokřála a radního městské části Brno-střed Michala Doležela instalována dvě historická secesní svítidla.

Radni Dolezel Michal 1629

Michal Doležel, radní městské části Brno-střed, se již nějakou dobu snaží citlivě obnovovat architektonicky významné domy v Brně a zachovávat v nich původní mobiliář. Doležel před několika lety zakoupil v rámci internetové aukce dvě svítidla, která nyní věnuje městu.

V uplynulých měsících prošla svítidla repasí a nyní budou instalována do chodby jednoho z městských nájemních domů, kde budou opět sloužit svému účelu. Umístění svítidel bude odpovídat době jejich vzniku, proto budou instalovány do chodby secesní palácové stavby z počátku 20. století, kterou navrhl vídeňský architekt Edmund Schutt.

Svítidla pochází z období kolem roku 1910 a byla vyrobena pro interiéry nájemních domů. Obě jsou poměrně dobře zachovalá a obsahují jednoduchý dekor, vycházející ze stylu vídeňské secese. Podle Doležela je Brno městem moderní architektury a je velkou škodou, že mizí čím dál tím více autentických prvků nejen z veřejného prostranství, ale i z nájemních a soukromých domů.

„V současné době se podobné prvky, které se nám dochovaly z minulosti, buď rozkrádají, nebo vyměňují za materiálově i esteticky nekvalitní předměty. Tomuto trendu chci čelit a navracet tak zpět autentické a kvalitní materiály, které nesou historickou stopu,“ uvádí Doležel.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...