Na Špilberku se bude besedovat o migraci

Brno, 1. června 2016 - Aktuální výstavu Steve McCurry: Photographer doprovodí tento čtvrtek další akce – beseda s názvem Češi a migrační krize. Téma uprchlických táborů a migrace ze zemí stižených konflikty je pro fotografa McCurryho typické, navíc i v dnešní době silně rezonuje. Beseda na Špilberku proto přiblíží zkušenosti českých dobrovolníků z diskutovaných uprchlických táborů a pokusí se problém migrace osvětlit.

prednaska spilberk 1622

Besedu o migrační krizi navštíví čtveřice hostů. Dva budou z iniciativy „Pomáháme lidem na útěku“, která v létě 2015 začala pořádat materiální sbírky a postupně také vysílat dobrovolníky do uprchlických táborů na hraničních přechodech. O své zkušenosti z táborů se přijde podělit Zuzana Lenhartová, zakladatelka iniciativy, a analytik Dalimil Petrilák.

Problematiku migrace a její příčiny zasadí do širšího kontextu Adéla Souralová z Katedry sociologie na Fakultě sociálních studií MU. Postoje města Brna k migrantům a nový diskurs otevřenosti a tolerance, který zastává současné vedení města, ozřejmí Matěj Hollan, náměstek primátora.

Besedu bude moderovat Lenka Šafránková-Pavlíčková. Návštěvníci besedy samozřejmě budou mít možnost tázat se hostů.

Proč je takto zaměřená beseda součástí doprovodného programu k fotografické výstavě? Steve McCurry často fotil v místech válečných konfliktů a v uprchlických táborech, i takové snímky jsou teď v Brně k vidění. Navíc, v uprchlickém táboře Péšávar u afghánsko-pákistánských hranic pořídil v roce 1984 svůj nejslavnější snímek, tzv. Afghánskou dívku. Cílem besedy na Špilberku je reflektovat stále aktuální problematiku uprchlictví a vysvětlit ji.

Beseda se bude konat 2. června od 17 hodin v prostoru výstavy v západním křídle hradu Špilberk, kam bude výjimečně u této příležitosti snížené vstupné 20 Kč. V rámci doprovodného programu ještě Muzeum města Brna chystá komentovanou procházku výstavou s fotografem Janem Šibíkem.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...