V Brně se uskuteční chodecký maraton pacientů s roztroušenou sklerózou

Brno, 1. října 2015 – Udělat 16 tisíc kroků v areálu brněnské Fakultní nemocnice v Bohunicích – to je cílem dobrovolníků, pacientů s roztroušenou sklerózou, jejich terapeutů a lékařů. V sobotu 3. října totiž do Brna dorazí putovní expedice Nadačního fondu IMPULS. Ta v rámci celorepublikové akce Hledá se 16 tisíc, povzbuzuje pacienty s roztroušenou sklerózou k pohybu a účasti na 5. ročníku Maratonu s roztroušenou sklerózou 2016.

chodec

„Cvičím, protože mi cvičení pomáhá zlepšit kondici, ale i stav mysli ovlivněný nemocí. Proto jsem při rehabilitaci v roce 2011 vymyslel 24hodinový maraton cvičení nás pacientů s RS (MaRS). Když si na poslední ročník přišlo zacvičit asi tisíc lidí, říkal jsem si, kde je těch zbývajících 16 tisíc? Tak mě napadlo, že je pojedeme hledat, podělíme se o zkušenosti a získáme je pro myšlenku pohybu a rehabilitace,“ vysvětluje Roman Kvapil, který se s nemocí potýká už 13 let.  

Celá akce se odehrává pod patronací Nadačního fondu IMPULS. Expedice složená z dobrovolníků, pacientů a terapeutů vyrazila na „spanilou jízdu“ po 16 českých a moravských městech už 28. září. Za 16 dní urazí 16 set kilometrů, a společně s pacienty v jednotlivých městech ujde denně 16 tisíc kroků.

„V loňském roce se brněnského maratonu s RS zúčastnilo 40 lidí. Letos bychom rádi tento počet navýšili, a proto vítáme tuto putovní akci, která pomůže představit MaRS dalším lidem z Brna a okolí,“ říká Ondřej Kolařík, vedoucí fyzioterapeut LF MU a FN Brno.

„Léčba pohybem je nedílnou součástí terapie pacientů s roztroušenou sklerózou. Pacienti bojují s únavou, depresemi, křečemi a řadou dalších potíží, kde pravidelné cvičení pomáhá. Doufáme, že je tato akce přiláká a povzbudí v tom, aby přišli k nám a rehabilitovali.“ V Brně se s diagnózou roztroušená skleróza potýká přibližně jeden tisíc lidí. „U nás tedy hledáme 960 pacientů,“ podotkl s úsměvem Kolařík.

Krokování nebude jedinou aktivitou, která se v sobotu v brněnské nemocnici odehraje. Všem, kteří přijdou ve 14 hodin do kongresového sálu do FN Brno v ulici Jihlavská 20, se představí i pacientské sdružení Unie Roska Brno, lidé se dozví více o myšlence Maratonu s roztroušenou sklerózou, organizátoři jim představí fyzioterapeutické a rehabilitační programy. „Přímo na místě vyzkoušíme cvičební aktivity, lidé s námi mohou vše v klidu probrat, připraven bude také program s  tréninkem paměti a mozku,“ doplnil Kolařík. S přípravou akce v Brně pomohou v Brně studenti lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Stejně jako v ostatních 15 městech, i v Brně si účastníci poslechnou cestovatelské příběhy Aleše Zajíčka, pacienta s roztroušenou sklerózou, kterého nemoc nezastavila v jeho cestovatelských choutkách. Projel křížem krážem kus Evropy, navštívil Nepál, Kamčatku i Barmu, procestoval Filipíny. „Rozhodl jsem se podpořit organizátory tím, že s nimi absolvuji celou putovní expedici a popovídám, jak aktivně lze s nemocí žít. MaRS je především o pohybu, a moje „výletování" se bez této aktivity neobejde. Díky moderní biologické léčbě zvládám vše, co si umanu. Vezu s sebou vždy dostatek injekcí, a ty mi umožní procestovat zbylou polovinu světa, kam jsme s partnerkou ještě nezavítali. Jen si je nesmím zapomenout píchnout,“ říká s humorem sobě vlastním Aleš Zajíček. Společně s dalšími aktivními pacienty se pokouší nepodléhat různým mýtům, které o této nevyléčitelné nemoci panují, a bojuje s nimi pozitivním přístupem.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF