V Brně byl poprvé k vidění pojízdný "diskožrout"

Brno, 13. srpna 2013 – Unikátní mobilní šrotovací jednotka byla 9. září k vidění v Brně, vůbec poprvé v České republice. Přijela si pro vyřazené hard disky, diskety a další hardware s citlivými daty společností Student Agency a Unistav. Jejím cílem ale nebylo data ukrást, ale nadobro smazat a nosiče ekologicky zlikvidovat.

DDRV tur1

 

Pojízdná recyklační a skartovací jednotka (DDRV – Data Destruction Recycling Vehicle) je vlastně nákladní automobil, v jehož útrobách se skrývají dva speciální skartovací přístroje schopné dohromady zlikvidovat až 700 počítačových pevných disků za hodinu. „Mnoho firem si neuvědomuje, že například moderní kopírky mají v sobě HDD a při jejich likvidaci na to zapomíná," uvedl Marek Němec za společnost CSI leasing Czech, která služby likvidace ICT techniky, včetně DDRV, poskytuje. Takové opomenutí při vyřazování staré techniky přitom může přijít draho. Hrozí, že citlivá data padnou do rukou těch, kteří budou chtít jejich obsah nekalým způsobem zpeněžit.

DDRV tur pruh

Službu likvidace nepotřebného hardwaru si objednávají firmy, které z různých důvodů nechtějí dát své disky „z ruky". Kamion zastaví přímo před firmou a hardware zlikviduje. „Drtičky" nejdříve data nenávratně smažou, potom těla nosičů rozeberou a recyklované materiály oddělí k dalšímu zpracování. Celý proces vyhovuje podmínkám ekologické likvidace. Vnitřek kamionu je navíc monitorován kamerovým systémem, díky čemuž mají zákazníci jistotu, že byla jejich data opravdu zničena.

„DDRV drtí disky o tloušťce do 30 mm. Nosiče vysoce citlivých dat se zpracovávají do tloušťky 6 mm, a to podle nejpřísnějších amerických předpisů. O veškerých zlikvidovaných discích je vydán záznam, stejně tak jako DVD o průběhu celé likvidace," dodal Němec.

 

-ld-, foto: Kryštof Turek


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...