Jak bude vypadat jaro budoucnosti? Napoví studentské expozice ve Vaňkovce

Brno, 23. února 2012 – Umíte si představit, jak bude vypadat jaro za 100 let? Bude naše Země stále ještě rozkvetlá nebo se promění v měsíční krajinu? Budeme moci trávit jarní prázdniny na Marsu a provozovat vesmírnou cyklistiku? Nebo budou rostliny v roce 2112 připomínat spíše květinová monstra? Na tyto a další otázky se budou od 20. února do 11. března snažit odpovědět svými expozicemi v Galerii Vaňkovka studenti Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Společné téma všech expozic je Jaro v roce 2112.

zahrada1

Na expozicích pracovalo pod odborným dozorem pedagogů Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy univerzity v Brně 32 studentů rozdělených do osmi týmů. Návštěvníci nákupního centra budou moci hlasovat o nejlepší expozici pomocí hlasovacího terminálu, který se nachází vedle informačního stánku v centrální části Galerie Vaňkovka. Tři vítězné studentské týmy získají ceny v hodnotě 20 tisíc, 10 tisíc a 5 tisíc korun.

Tematické rozpětí studentských vizí Jara v roce 2112 je velmi široké. Projekt Květinová monstra upozorňuje na to, co vše může způsobit přehnané šlechtění rostlin. Future 69 představí kyslíkovou oázu uprostřed vesmírné archy, která vyplouvá zachránit nejvzácnější rostlinný genofond. Komnata nekonečného prostoru poukáže na fakt, že budeme-li se chovat k přírodě dostatečně ohleduplně, bude prostor na planetě Zemi pro nás téměř nekonečný. Projekt číslo čtyři nabízí našim potomkům k pronájmu Modul jaro z pravé zeleně, aby si pozemšťané v roce 2112 mohli užívat jaro tak, jako jejich pradědové. Možnostmi vesmírné cyklistiky za 100 let se zabývá projekt Do vesmíru na kole. V projektu Jižní město studenti představují vize toho, jak bude tato brněnská městská část vypadat za 100 let. Projekt číslo sedm vás zve užít si Prázdniny na Marsu a projekt číslo osm znázorňuje rozkvetlou Měsíční krajinu v roce 2112.

S návrhy se do soutěže přihlásilo 15 studentských týmů ze Zahradnické fakulty v Lednici a také Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Do finále ve Vaňkovce bylo vybráno 8 nejlepších studentských projektů. Galerie Vaňkovka vybavila každý tým prostředky na nákup potřebného materiálu pro přípravu expozice, v pasáži mu věnovala prostor 5 x 5 m a také nezbytnou technickou podporu. U každé expozice stojí tabule s informacemi o tvůrčím týmu a krátký text, který vysvětluje koncept dané práce.

Foto: Galerie Vaňkovka


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...