Psychiatři v Brně diskutují o problematice duševních chorob

Brno, 14. října 2011 (MEDIAFAX) - V Brně se koná 15. Česko-Slovenský psychiatrický sjezd, který chce seznámit veřejnost s problematikou tohoto oboru. Akce se snaží lidi přesvědčit, aby se přestali bát a brali psychicky nemocné jako součást běžného života, řekla v pátek mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Setkání začalo ve středu a skončí v sobotu. Podle Mrázové je psychiatrie stále Popelkou v medicínckých oborech. "Veřejnost se psychiatrie bojí a často vytěsňuje lidi se závažnými psychickými poruchami mimo běžnou společnost," uvedla mluvčí s tím, že psychiatrie je také značně ekonomicky podhodnocená a její zdravotnická zařízení nedostávají dostatek peněz.

nemoc_psychicka250

"To je problém, protože v blízké budoucnosti předpokládáme nárůst počtu lidí vyžadujících psychiatrickou pomoc, což bude pro společnost představovat velkou ekonomickou zátěž. Očekáváme hlavně zvýšení počtu depresí, které přijdou se vzrůstajícím socioekonomickým tlakem na jedince, a také demence. Většina duševních poruch má chronický ráz. Znamená to, že ji člověk jednou dostane a už ji má napořád," upozornila Mrázová.

Ta poukázala na to, že v České republice chybí komunitní centra, do kterých by nemocní lidé přes den docházeli a kde by byla sestra pro běžný denní režim. "U nás jsou centra zatím v plenkách, ale v západní Evropě jsou velmi rozvinutá," uvedla.

Dostat problematiku psychiatrie do podvědomí občanů má hned několik významů. "Seznámení se s problematikou psychiatrie pomůže lidem brát psychicky nemocné jako součást běžného života a také se mohou dozvědět, jak psychickým potížím předcházet a jak pečovat o zdraví," dodala Mrázová.

Lenka Horáková

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Únor 2020  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..