Preparovaná žirafa se přestěhovala na zámek

Preparátoři zoologického oddělení Moravského zemského muzea v Brně (MZM) zhotovili preparát žirafy Rothschildovy, která uhynula v loňském roce v Zoo Brno. Jedná se o mladou, čtyřicetidenní samičku s výškou kolem dva a půl metru. Preparát bude uložen ve zpřístupněném zoologickém depozitáři MZM v Budišově u Třebíče, kde je uložena unikátní sbírka exotických zvířat včetně mnoha zástupců africké zvěře. Žirafa se stěhovala v pondělí 4. října z Biskupského dvora na Zelném trhu. Nový přírůstek v zámeckém depozitáři si budou moci návštěvníci prohlédnout na zámku v Budišově ještě do konce turistické sezony, tedy do konce října, ve všední dny od 8 do 13 hodin.

DSC00396_1.JPG

Veřejnosti přístupná část zoologického depozitáře představuje nejstarší kolekce vycpanin ptáků, savců, ryb i obojživelníků ze sbírkového fondu zoologického oddělení Moravského zemského muzea doplněné trofejemi z loveckých výprav do Afriky, Asie a Kanady. Z nových přírůstků je v zámeckém depozitáři uložen materiál získaný během studijních sběrných cest do oblasti delty Dunaje v letech 1979 až 1990, na Kubu (1987), do Jakutska (1991) a Jižní Ameriky (1994–1998). Sbírky obratlovců jsou doplněny ukázkami zástupců několika skupin bezobratlých živočichů – mořských hub, žahavců, korýšů, měkkýšů, červů a ostnokožců.

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...