Novinky brněnských vinoték – květen 2024

Brno, 1. května 2024 – Květnové novinky přinášejí celou řadu zajímavých vín. Ať už jde o aktuálního vítěze Valtických vinných trhů – skvělý vlašák z Pálavy. A nebo o suchou (!) Pálavu od Filipa Mlýnka.

Vivat vinum 205 600x400

 

 

Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022 výběr z hroznů suché - Vinařství Vajbar 62x239

Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022 výběr z hroznů, suché

Vinařství Vajbar
Morava, Mikulovská, Bavory, Maliny
299 Kč (KAR, ROU, VGA, VUR)

Originální vína z hroznů, které se urodily na svazích Pálavy. Barva je zlatá se slunečními odlesky. Vůně je bohatá, přímočaře svěží a dynamická. Dominuje v ní jitrocelový sirup, akátový med, pečená jablíčka a křížaly. Velmi výrazná minerální stopa, za kterou přichází medový meloun a meloun Galia. Chuť je široká a mohutná. Zprvu medové tóny s praženými oříšky, poté nastupují zralé grepy a pomelo. Velmi šťavnatý dlouhý závěr patří minerálům a citrusům.

  • Champion – Valtické vinné trhy 2024 (Valtice)

Ryzlink vlašský 2023 výběr z hroznů suché - Vinařství Bílkovi 60x263

Ryzlink vlašský 2023 výběr z hroznů, suché

Vinařství Bílkovi
Morava, Velkopavlovická, Velké Bílovice, Nová hora
200 Kč (DEG)

Bílé suché víno s 14,0 % alkoholu, 3,0 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Vůně je po zralém ovoci, minerální. Chuť je plná, mohutná.

Ryzlink vlašský brut 2021 jakostní šumivé víno - Vinařství LAHOFER 64x239

Ryzlink vlašský brut 2021 jakostní šumivé víno

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská
390 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Suchý ročníkový sekt odrůdy Ryzlink vlašský vyrobený klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi aka méthode traditionnelle či méthode champenoise. Jedná se o suché víno v kategorii brut, s jemným a bohatým perlením, lehkou minerální a delikátní vůní i chutí, v níž se odráží jeho odrůdová charakterističnost podtržená něžnou krémovou linkou a svěží kyselinou. Alkohol 13,0 %.

Riesling Classic extra brut 2019 jakostní šumivé víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 64x242

Riesling Classic extra brut 2019 jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
398 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Sekt je připraven technologií Méthode Traditionnelle, kvašením v láhvi a následným zráním po dobu minimálně 24 měsíců. Ovocitý buket zralého žlutomasého peckového ovoce doprovází příjemné cereálně autolýzované tóny. V chuti je minerálnost mořských plodů doplněna pikantními kyselinami s limetkovým závěrem. K tartaru z uzeného pstruha s rukolou nebo humřímu koktejlu s avokádem a čerstvým sýrem Cottage. Alkohol 12,0 %.

Pálava Svidrunk 2022 výběr z hroznů suché - Vinařství Filip Mlýnek 58x268

Pálava Svidrunk 2022 výběr z hroznů, suché

Vinařství Filip Mlýnek
Morava, Mikulovská, Popice, Svidrunk
320 Kč (SVO)

Bílé suché víno s 14,5 % alkoholu, 3,3 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Typická odrůdová chuť i vůně. Aroma po rozinkách, mandarince, pomeranči a lichi, s jemnou kořenitou dochutí po tramínu. Tato Pálava je suchá! Velmi komplexní víno s dlouhou mohutnou dochutí.

  • Velká zlatá medaile – Král vín České republiky 2023 (Praha)

Johanniter 2022 pozdní sběr suché - Vinařství Bukovský 59x269

Johanniter 2022 pozdní sběr, suché

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická, Kobylí, Dvořanky
240 Kč (VVB)

Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 1,4 g/l zbytkového cukru a 7,3 g/l kyselin. Naturální víno jantarové barvy s pomerančovými odlesky. Vůni dominují výrazné melounové, hruškové a mandarinkové tóny. Plná harmonická chuť připomíná zralý grapefruit, luční kvítí, rozinky a citrusy s voskovými a medovými tóny.

Johanniter 2021 pozdní sběr suché - Vinařství Kněží hora 60x261

Johanniter 2021 pozdní sběr, suché

Vinařství Kněží hora
Morava, Slovácká, Bzenec, Kněží hora
198 Kč (UVS)

Krásné jemně aromatické víno se svěží chutí, která dle podloží na kterém se odrůda pěstuje a dle klimatických podmínek daného roku se podobá Ryzlinku rýnskému nebo Rulandskému šedému. Vyvážený cukr s kyselinou působí na harmoničnost vína.

Vesna BIO 2021 pozdní sběr suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x255

Vesna BIO 2021 pozdní sběr, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Velkopavlovická, Přítluky, U majáku
218 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Hrozny jsou pěstovány a zpracovány dle směrnic ekologického vinohradnictví s limitovanou sklizní. Fermentace probíhala v 2500 litrových sudech z francouzského dubu s následným zráním na veškerých kalech. Buket transformovaného žlutomasého peckového ovoce doplněný propolisovo-cereálními tóny doprovází v chuti kandované citrusy s bylinkovým závěrem. K raviolám s krabím masem a krevetovou omáčkou nebo ke kuřecímu prsíčku supreme s krémovým rizotem. Vynikne rovněž s polotvrdými zrajícími sýry. Alkohol 13,0 %.

  • Stříbrná medaile – PIWI International Wine Challenge 2023 (Německo)
  • Stříbrná medaile – Nejlepší biopotravina roku 2023 (Praha)
 

Veltlínské zelené 2022 VOC Znojmo suché - Vinařství HANZEL 60x266

Veltlínské zelené 2022 VOC Znojmo, suché

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská, Hrádek, Vinohrady ke Křídlůvkám
195 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 1,1 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Chladivě třpytivé víno barvy bílého zlata se svou minerálně pepřnatou vůní s nádechem lipového květu řadí mezi typické zástupce znojemských veltlínů. Svěží kořenitost a pepřnatost vévodí i jeho lahodné chuti, kterou zdobí lehká ovocitá stopa a půvabný jemně slaný minerální závěr.

Sauvignon LVA 2021 pozdní sběr suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x261

Sauvignon LVA 2021 pozdní sběr, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Znojemská, Dobšice, U hájku
183 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Expresivní vůně kručinky, janovce, šalvěje a citronového tymiánu je v chuti doplněna slušivými tříslovinami s líbivým grapefruitovým závěrem. Doporučujeme k čočkovému salátu s jemným kozím sýrem a pečenými rajčátky nebo k pošírovanému králičímu hřbetu s konfitovaným česnekem. Alkohol 13,0 %.

Hibernal BIO 2021 pozdní sběr suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 61x254

Hibernal BIO 2021 pozdní sběr, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Velkopavlovická, Přítluky, Přítlucká hora
218 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Hrozny jsou pěstovány a zpracovány dle směrnic ekologického vinohradnictví s limitovanou sklizní. Fermentace probíhala v 6000 litrových sudech z francouzského dubu s následným zráním na veškerých kalech. Lehce herbální buket citronového tymiánu a pupenů černého rybízu doprovází v chuti žlutý grapefruit s provensálskými bylinkami v závěru. Ke gratinovanému kozímu sýru se sušenými rajčátky nebo k tataráčku s pečenou bylinkovou brusketou. Výborný je rovněž k pošírovanému halibutovi s máslem a chřestem. Alkohol 13,0 %.

  • Stříbrná medaile – Nejlepší biopotravina roku 2023 (Praha)

Hibernal 2023 pozdní sběr polosuché - Vinařství Baláž  60x257

Hibernal 2023 pozdní sběr, polosuché

Vinařství Baláž
Morava, Mikulovská, Dolní Dunajovice, Plotny
270 Kč (ČER)

Bílé polosuché víno s 13,5 % alkoholu, 6,6 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Víno zlatavě žluté barvy s ovocně-herbální aromatikou s výraznými tóny květů a plodů černého bezu a bobulového ovoce. Patro vína je přímé s vyváženým poměrem zbytkového cukru a šťavnaté limetkové kyseliny a středně dlouhou dochutí. Doporučujeme k zeleninovým salátům, sladkovodním i mořským rybám a plodům moře.

  • Prague Premium Gold – Prague Wine Trophy 2024 (Praha)

Ryzlink rýnský 2023 polosuché - Vinařství Damborský 58x261

Ryzlink rýnský 2023, polosuché

Vinařství Damborský
Morava, Velkopavlovická, Velké Bílovice
169 Kč (VVK)

Barva je světle žlutá se stříbrnými odlesky. Ve vůni je tropické aroma. Dominuje zde žlutý meloun, kiwi a také vůně květů pomerančovníku. V chuti je výrazná mučenka a pomelo s nádechem koření. Ideální je víno snoubit s ovocnými saláty nebo dezerty s tropickým ovocem. Alkohol 12 %, zbytkový cukr 12 g/l, kyseliny 8,8 g/l.

Frankovka 2021 VOC Modré Hory suché - Vinařství Bukovský 60x269

Frankovka 2021 VOC Modré Hory, suché

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická, Kobylí, Dvořanky
270 Kč (VVB)

Červené suché víno s 13,0 % alkoholu, 0,2 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Tmavě rubínové víno s jemnými fialovými odlesky. Plné elegantní víno s vůní zralých ostružin, švestek, mrazem přešlých planých trnek s nádechem skořice. Chuť výrazná, kořenitá s jemnou kyselinkou rybízů a s tóny černé třešně a višní.

Koiné 2021 Primitivo di Manduria DOC - Botter 62x259

Koiné 2021 Primitivo di Manduria DOC

Botter
Itálie, Puglia, Manduria
349 Kč (BOR)

Červené suché víno z regionu Puglia a okolí města Manduria. Víno je vyrobeno z odrůdy Primitivo (100 %). Sklizeno v prvních 10 dnech září z vinohradů vysazených na podloží jílu a vápence. Fermentace a macerace probíhá při kontrolované teplotě po dobu 12–15 dní. Intenzivní rubínovo-fialová barva, příjemně ovocné a nasládlé aroma. V chuti suché, velmi ovocné a kulaté, v závěru plnější s jemnou tříslovinou. Bude se dobře párovat s pečeným a grilovaným masem, zvěřinou a tvrdým vyzrálým sýrem.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – květen 2024

BOR – Borgo Shop
ČER – Černá růže
DEG – Degustárna – Vína z Velkých Bílovic
KAR – Vinárna U Karafy
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
SVO – Vinotéka Svoboda
UVS – U veselé skleničky
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
VVB – Vinotéka Vinařství Bukovský
VVK – Vinotéka V Kopečku

Více v: Přehled brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...