Masarykova univerzita oznámila vítěze soutěže o Univerzitní víno

Brno, 5. října 2023 - Masarykova univerzita slavnostně představila své Univerzitní víno pro akademický rok 2023/2024. Titulem bílého Univerzitního vína, které se stane ozdobou společenských akcí a akademických slavností pořádaných univerzitou, byl oceněn Sauvignon, pozdní sběr, ročník 2022 z vinařství Farma U tří dubů, zatímco nejvyšší ocenění v kategorii červených vín získal Merlot, výběr z hroznů, ročník 2021 od společnosti Moravíno.

univerzitni vino vitez zdroj muni

Slavnostního zahájení akademického roku 2023/2024 a vyhlášení Univerzitního vína pro stejné období se zúčastnilo více než 270 hostů z řad členů Akademické hodnotitelské komise MU, Akademického senátu MU, Vědecké rady MU, vedení Masarykovy univerzity i jednotlivých fakult. Společně tak navázali na mnohaletou univerzitní tradici, k jejímž cílům patří podpora a osvěta kvalitních moravských vín, moravských vinařství a diskuze o vínu jako o významném kulturním fenoménu.

„Letos poprvé jsme spojili dvě tradiční univerzitní události do jedné, a byť šlo o neobvyklý a možná i odvážný krok, rekordní počet lidí, který na spojené slavnostní zahájení akademického roku a vyhlášení univerzitního vína dorazil, mě naplnil radostí. Podobným pocitem mě naplňuje i kvalita vín, která do soutěže vyslali letos moravští vinaři,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Ve 22. ročníku Univerzitního vína byly anonymně hodnoceny dle stobodového systému O.I.V. tři desítky vzorků (18 bílých, 12 červených) od takřka dvaceti moravských vinařství, jejichž vína jsou držiteli mnoha prestižních ocenění.

Vyhlášena byla také nejlepší Studentská univerzitní vína, která vybírala z 12 vzorků bílých a 6 vzorků červených vín hodnotitelská komise složená z členů studentských komor fakultních senátů a Akademického senátu MU pod vedením předsedy SKAS MU Daniela Jirků a tajemnice komise Natálie Antalové. Titul Studentského univerzitního vína v kategorii bílých vín získala Pálava, pozdní sběr, ročník 2022 od Gazaň Winery Hovorany a v kategorii červených vín pak uspěl Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů, ročník 2021 od společnosti Sedlecká vína.

„Studentské univerzitní víno je populární značkou MUNI s dlouholetou tradicí. Dokazuje to nejen zájem studentů o tato vína, ale také zájem o členství v hodnotitelské komisi, která toto ocenění uděluje. Ta se skládá ze studentských reprezentantů všech deseti fakult naší univerzity. Je to tedy skutečně studentské víno, které prošlo přísným studentským hodnocením pod dozorem Moravské banky vín, za jejíž odborné vedení děkujeme,“ uzavřel předseda Studentské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity Daniel Jirků.

Zdroj a foto: MUNI


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...