Novinky brněnských vinoték – prosinec 2022

Brno, 1. prosince 2022 – Prosincové novinky naplno ovládly bubliny. A to v nejrůznějším podání. Přibyla také tichá odrůdová vína, za pozornost pak rozhodně stojí dvě krásná červená cuvée.

Vivat vinum 08 600x400

 

 

Blanc de Blancs brut Crémant de Bourgogne AOC - Montgermont 65x226

Blanc de Blancs brut Crémant de Bourgogne AOC

Montgermont
Francie, Burgundsko, Côte Chalonnaise
549 Kč (BOR)

Šumivé suché víno odrůdy Chardonnay vyrobené tradiční metodou zrání v lahvi. Zraje na kalech po dobu 30 měsíců. Vinice leží v Côte Chalonnaise, podoblasti jižně od Côte d'Or. Barva vína je světle zlatavá a perlení jemné. Aroma je jemně ovocné, evokuje čerstvé kdoule a zelené jablíčko s tóny máslové briošky. V chuti elegantní, svěží s bílou broskví, mangem a jahodou. Závěr je dlouhý a bohatý. Vhodné jako aperitiv, během jídla nebo k dezertům.

Flower Charmat de Vinselekt extra sec jakostní šumivé víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 64x237

Flower Charmat de Vinselekt extra sec, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
220 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Bílé šumivé víno s 10,5 % alkoholu připravené metodou charmat z aromatických odrůd Pálava, Lena, Medea a Scheurebe. Sekundární kvašení probíhá v nerezových tlakových nádobách s následným zráním na kvasničních kalech. Expresivní květinovo-muškátové aroma doprovází dropsové citrusové ovoce s příjemně svěžími kyselinami a moštovými cukrlaty v závěru. K tvarohovým dortům s ovocem, nebo lehkým moučníkovým dezertům.

Sauvignon blanc extra brut 2020 - Oulehla vinařství 65x238

Sauvignon blanc extra brut 2020

Oulehla vinařství
Morava, Znojemská, Dolní Kounice, Karlov
439 Kč (MOR, RAJ, U3D, U3K)

Sekt vyrobený tradiční metodou kvašením v lahvi po dobu 18 měsíců. Alkohol 12,0 %. Aroma citrusů a angreštu, doznívá dlouhým jemným perlením. V chutí slaně minerální tóny s krémovým závěrem. Doporučeno k variacím krevet, k paštikovým kanapkám či ke pstruhu na grilu. Vynikne v kombinaci s exotickým mangem a šlehačkovými dezerty typu Malakoff nebo dort Pavlova.

Riesling Charmat de Vinselekt brut jakostní šumivé víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 64x236

Riesling Charmat de Vinselekt brut, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
220 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Aroma kompotovaných rynglí a kandovaného citrusového ovoce doprovází v chuti svěží kyseliny, jemné dynamické perlení s příjemným autolýzovým závěrem. K frutti di mare, k polotvrdým sýrům nebo k čerstvému ovoci s vanilkovým dipem. Bílé šumivé víno s 10 % alkoholu.

FreshSecco Irsai Oliver  Veltlínské červené rané 2021 moravské zemské víno - Vinařství Baláž 63x238

FreshSecco Irsai Oliver & Veltlínské červené rané 2021 moravské zemské víno

Vinařství Baláž
Morava, Mikulovská, Dolní Dunajovice, Zimní vrch
240 Kč (ČER)

Polosuché růžové víno s 10,0 % alkoholu, 13,0 g/l zbytkového cukru a 5,9 g/l kyselin. Víno zelenožluté barvy s jemným perlením. Svěží perlivé víno s ovocně-květnatou aromatikou s tóny vyzrálého peckového ovoce a jemné elegantní květnatosti, v závěru s nádechem kandovaného ovoce. Patro je přímé s vyváženým poměrem cukru a svěží limetkové kyseliny. Doporučujeme k bílým drůbežím masům a nezrajícím sýrům.

Zweigeltrebe rosé Frizzante Collection 2022 - VÍNO HRUŠKA 64x234

Zweigeltrebe rosé Frizzante Collection 2022

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Vinohrádky
197 Kč (HRU)

Jemně perlivé polosuché víno s 12 % alkoholu. Romantické rosé odráží aroma granátového jablka, brusinek a čerstvých šípků. Svěží podmanivá chuť evokuje smetanové pyré s lesním ovocem. V závěru lehké taniny na patře, které rozšiřují paletu chutí a decentně upozorní na odrůdu Zweigeltrebe.

 

Cuvée 30 2019 moravské zemské víno - Oulehla vinařství 60x264

Cuvée 30 2019 moravské zemské víno

Oulehla vinařství
Morava, Znojemská, Dolní Kounice
255 Kč (MOR, RAJ, U3D, U3K)

Červené suché víno s 12,5 % alkoholu. Cuvée granátové barvy vzniklo u příležitosti 30. výročí založení Vinařství Trpělka & Oulehla blendováním vín ročníku 2019 z odrůd Frankovka, Pinot Noir, Svatovavřinecké a Merlot. V buketu tóny višní, ostružin a sladkého koření. V chuti integrovaný projev ležení na sudu, ovoce a kounický terroir. Toto víno v sobě ukrývá um, zkušenosti vinařů s révou a půdou, a snahu porozumět přírodě a lidem. Doporučeno ke kachnímu prsu s višněmi, zvěřinovým steakům, čokoládovému fondantu a vyzrálejším sýrům typu camembert a brie.

Cuvée Family reserva barrique 2021 výběr z hroznů - Vinařství Vajbar 66x245

Cuvée Family reserva barrique 2021 výběr z hroznů

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická, Rakvice
299 Kč (KAR, ROU, VGA, VSV, VUR)

Nejvyšší řada vín vinařství tentokrát pojatá jako cuvée Cabernet Sauvignon a Merlot. Víno zrálo více než 18 měsíců v barrique sudech Seguin Moreau. Díky tomu nabízí velmi elegantní a hluboké tóny. Dekantace doporučena! Barva vína je temně granátová. Vůně je mnohovrstevná a bohatá. V jemném dotyku se snoubí koření, kouř a čokoláda s celým spektrem kompotovaného a sušeného lesního bobulového ovoce. Chuť je hladká a oblá. Zprvu dominuje lesní a zahradní bobulové ovoce, poté přichází jemný dotyk kůže a dlouhý závěr s jemnými tříslovinami a višněmi v čokoládě. Doporučeno k rumpsteaku s pečeným česnekem.

Blauburger 2021 pozdní sběr - Vinařství HANZEL 59x263

Blauburger 2021 pozdní sběr

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská, Hostěradice, Volné pole
180 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Červené suché víno s 12,5 % alkoholu, 0,6 g/l zbytkového cukru a 4,9 g/l kyselin. Víno charakterizují barva vyzrálých třešní a libá vůně tmavého lesního ovoce a ostružin s lehce tabákovým nádechem. Mohutně extraktivní chuť evokující jeřabiny je v dokonalé harmonii s hebkou tříslovinou, lehce nasládlými tóny hořké čokolády a nevtíravou stopou po tabáku.

Ryzlink vlašský 2020 pozdní sběr - Vinařství LAHOFER 59x261

Ryzlink vlašský 2020 pozdní sběr

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská, Vrbovec, Waldberg
190 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 3,8 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin. Blýskavou zlatavě zelenkavou barvu tohoto vína doprovází vůně slaměnky, jemné ovocité aroma a nasládlý medový tón. V ústech vynikne ovocnější projev podkreslený šťavnatou kyselinkou, která elegantně souzní s jemným bylinkovým nádechem a minerálním závěrem.

Sauvignon Charmat de Vinselekt brut jakostní šumivé víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 67x229

Sauvignon Charmat de Vinselekt brut, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
220 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Bílé šumivé víno s 11 % alkoholu. Aroma čerstvých limetek a angreštu doprovází v chuti svěží „křupkavé“ kyseliny s dropsovým ovocem a výrazným perlením v závěru. K čerstvým sýrům, dietním úpravám sladkovodních ryb nebo salátům z čerstvého ovoce.

Brut Crémant de Bourgogne AOC - Montgermont 65x241

Brut Crémant de Bourgogne AOC

Montgermont
Francie, Burgundsko, Côte Chalonnaise
459 Kč (BOR)

Bílé šumivé suché víno vyrobené tradiční metodou zrání v lahvi. Cuvée odrůd Chardonnay a Pinot Noir. Dle ročníku zraje na kalech 18 až 30 měsíců. Vinice leží v Côte Chalonnaise, podoblasti jižně od Côte d'Or. Barva vína je zářivě zlatavá a perlení jemné. Aroma bílého ovoce a čerstvých hrušek s tóny lískových oříšků a citrusů na pozadí. V chuti elegantní, svěží a příjemně ovocné. Kyselinka krásně spláchne patro. Vhodné jako aperitiv, během jídla nebo k dezertům.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – prosinec 2022

BOR – Borgo Shop
ČER – Černá růže
HRU – Víno Hruška
KAR – Vinárna U Karafy
MBV – Moravská banka vín
MOR – Moravská Vinotéka
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
RAJ – Farmářská prodejna na Ráječku
ROU – Vinotéka Roučí
U3D – u3deci
U3K – Vinotéka U Tří knížat
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana

Více v: Přehled brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...