Ryzlink rýnský ze Šobesu vyhlášen nejlepším zahraničním vínem v Jižní Africe

Brno, 30. září 2022 – Mimořádným úspěchem skončil pro moravská vína 26. ročník největší a nejstarší soutěže vín v Africe – Michelangelo International Wine & Spirits Awards 2022. Kromě zisku 30 medailí byl také Ryzlink rýnský 2000 výběr z bobulí od vinařství Znovín Znojmo vyhlášen nejlepším zahraničním vínem soutěže. Soutěž se tradičně konala v Sommersetu u Kapského Města, v centru vinařské oblasti Stellenbosch.

kapske mesto

Znovín Znojmo zazářil zejména svým Ryzlinkem rýnským 2000 výběr z bobulí ze známé vinice Šobes, který získal nejvyšší trofej soutěže za nejlepší zahraniční víno (JETCRAFT TOP INTERNATIONAL ENTRY TROPHY WINNER). Obhájil tak loňské prvenství získané za Tramín červený a úspěch navíc podpořil ještě dvěma velkými zlatými a jednou zlatou medailí. Tři velké zlaté medaile získalo Vinařství Štěpán Maňák, po dvou Rodinné vinařství Gréger a Vinařství Čech z Tvrdonic, po jedné Víno Masařík a Vinařství U Kapličky.

„V soutěži Michelangelo International Awards soutěžilo letos 1650 vín z celého světa. Česká republika si odváží 12 velkých zlatých medailí za vína s hodnocením nad 93 bodů, 12 zlatých s 89 a více body a 6 stříbrných medailí,“ okomentoval výsledek Luboš Bárta, šéfredaktor časopisu SOMMELIER, který účast moravských vín na soutěži organizoval a dodal: „Soutěž zůstává jedinečná tím, že po omezeních způsobených covidem jsou opět všichni porotci vybraní odborníci na víno z pěti různých kontinentů. Od počátku soutěže v roce 1997 zasedlo v porotách 263 porotců ze 47 zemí.“

Soutěž Michelangelo International Wine & Spirits Awards založila v roce 1997 Lorraine Immelman s cílem nabídnout jihoafrickým výrobcům možnost nechat svá vína posoudit vysoce zkušenou a uznávanou porotou odborníků z celého světa. Chtěla tím podpořit místní výrobce, kteří se zaměřují na export na mezinárodní trhy. Prostřednictvím mezinárodních porotců mohli zjistit, zda jejich vína budou dobře přijata i v zahraničí. Od roku 2003 se soutěž stala mezinárodní i co do přihlášených soutěžících vín. Byla otevřena pro vína z celého světa a ze soutěže se stala největší vinařská akce v Africe. Všechny přihlášené vzorky jsou hodnoceny naslepo pětičlennými komisemi podle mezinárodně uznávaného 100bodového systému hodnocení OIV.

Účast vín z České republiky podpořil finančně Vinařský fond ČR, jejich účast zorganizovala iniciativa Winesupporter.com, dříve Gastropress, vydavatel časopisu Sommelier.

Zdroj: vinazmoravy.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...