Valtické vinné trhy představují své šampiony

Brno, 24. května 2021 – Wimbledon mezi výstavami odstartoval svůj 54. ročník a nyní už zná své šampiony. Komise složená z nejlepších hodnotitelů Moravy a Čech vybrala ta nejlepší vína, která se do soutěže přihlásila. Jak z Moravy, tak z Rakouska, Slovenska, Itálie, Německa, USA, Argentiny nebo Nového Zélandu. Veřejnost je bude moci ochutnat 25. a 26. června v zámecké jízdárně ve Valticích.

valticke vinne trhy sampioni

Ocenění šampióna bílých vín si letos odnesl Ryzlink Vlašský VOC Pálava 2019 z Vinařství Volařík, šampiónem červených vín je Rulandské modré výběr z hroznů 2018 z Habánských sklepů a nejlepší zahraniční víno je Chardonnay výběr z hroznů 2019 Vinarstvo Golguz Do nejstarší vinařské soutěže se letos přihlásilo 654 vzorků.

Vinaři mají každoročně velký zájem účastnit se této vysoce prestižní a vůbec nejstarší vinařské soutěže, a získat zde šampiona znamená pro vinaře obrovské ocenění jeho několikaleté práce ve vinohradu i ve sklepě.

„Změny jsou letos ve způsobu hodnocení. S ohledem na situaci nemohou degustátoři hodnotit vína u tzv. kulatých stolů. V praxi to znamená, že neprobíhá diskuse při konečném hodnocení vín, ale degustátoři sedí v odstupech od sebe. I to je však způsob hodnocení, který je běžný ve světě,“ řekl organizátor Valtických vinných trhů David Šťastný.

Zájem vinařů o tuto výstavu je stále velký, i když jim doba přinesla také mnoho problémů. „O to více si vážíme jejich pomoci i pomoci všech, kteří přispějí k tomu, aby se mohl odehrát již 54. ročník této nejstarší vinařské přehlídky u nás,“ řekl předseda Valtických vinných trhů Marek Šťastný. Minulý rok se vzhledem k situaci do soutěže přihlásilo pouze 424 vzorků.

Super komise byla v letošním roce pod vedením „zkušeného vinařského matadora“ prof. Ing. Josefa Balíka, Ph.D., ale zasedli v ní také významné osobnosti z vinařského světa jako Pavel Vačner ze Znovínu Znojmo, Bořek Svoboda ze Zámeckého vinařství Bzenec nebo Ctirad Králík z vinařství ZD Sedlec.

Paralelně s odbornou komisí zasedla komise „dlouholetých milovníků vína“, kde se absolutním vítězem stalo také víno Ryzlink vlašský z Vinařství Volařík a získalo navíc ještě pohár prof. Krause. Valtické vinné trhy se uskuteční v pozdějším termínu 25. a 26. června 2021.

„I přes složitost doby jako organizátoři pevně věříme, že nejen soutěž vín, ale i jejich přehlídka pro vinaře a milovníky vína v reprezentativních prostorách valtického zámku proběhne. Budeme se moc těšit na všechny návštěvníky Valtic a také na ty, kteří si chtějí s námi a s nejlepšími víny užít na zámku tu neopakovatelnou atmosféru,“ řekl organizátor Valtických vinných trhů David Šťastný.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...