Novinky brněnských vinoték – únor 2021

Brno, 1. února 2021 – Bubliny frčí. V nabídkách našich vinařů již najdeme celou řadu šumivých a perlivých vín. Únorové novinky doplňují i tichá bílá a červená vína. A jedno meruňkové na konec.

Vivat vinum 06 600x400

 

 

Frizzante Müller Thurgau 2020 - Vinařství Hulata 64x241

Frizzante Müller Thurgau 2020

Vinařství Hulata
Morava
140 Kč (HUL)

Frizzante – neboli jemně perlivé víno – se sytí oxidem uhličitým. Pro první frizzante ve vinařství vybrali odrůdu Müller Thurgau ze sklizně 2020, hrozny dosáhly cukernatosti 21 °NM. Lahodná ovocná vůně, příjemně šťavnatá a harmonická chuť, to vše doplněno jemnými bublinkami. Vhodné k přípravě míchaných nápojů, slavnostním příležitostem, rodinným oslavám nebo si sklenku vychutnat samotnou. Alkohol 10,5 %, kyseliny 6,3 g/l, zbytkový cukr 32,7 g/l (polosladké).

Frizzanté Rosé 2019 - Vinařství Rauš 63x237

Frizzanté Rosé 2019

Vinařství Rauš
Morava, Mikulovská podoblast, Sedlec
219 Kč (KAR)

Rubínová barva, s vůní zahradního ovoce. Chuť jahody v prvním doušku probouzí příjemné letní pocity, bublinky šimrají jazyk a navozují slavnostní atmosféru. Frizzante je výborné pro přípravu koktejlů, k letnímu osvěžení a ke každodenním oslavám – ideální pití na Valentýna. 12,0 % alkoholu.

Muflon white brut jakostní šumivé víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 64x237

Muflon white brut, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
220 Kč (BOR, KAR, MBV, MOR, VPV, VUR)

Aroma jarní rozkvetlé louky doprovází v chuti svěží kyseliny s dropsovým ovocem a jemným perlením s cereálním závěrem. K čerstvému žlutomasému ovoci, dietním úpravám sladkovodních ryb nebo k polotvrdým zrajícím sýrům. Suché šumivé bílé víno s 12,5 % alkoholu připravené metodou Charmat.

Veltlínské zelené 2019 pozdní sběr - Pod Kumstátem 65x235

Veltlínské zelené 2019 pozdní sběr

Pod Kumstátem
Morava, Velkopavlovická podoblast, Krumvíř, Sklenářova hora
242 Kč (GLO)

Polosuché bílé víno zelenožluté barvy, ve vůni svěží a minerální s jemným nádechem ovoce. Chuť plná s vyváženou kyselinou (7,4 g/l) a decentním zbytkovým cukrem (6,5 g/l). Alkohol 12,67 %, bezcukerný extrakt 21,4 g/l. Dá se podávat téměř ke všem pokrmům.

  • stříbrná medaile – Prague Wine Trophy 2020 (Praha)
  • Seal of Approval – AWC Vienna 2020 (Rakousko)

Rulandské šedé barrique Ch. Dowina 2019 pozdní sběr - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x256

Rulandské šedé barrique Ch. Dowina 2019 pozdní sběr

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská podoblast, Perná, Bergrus
270 Kč (BOR, KAR, MBV, MOR, VPV, VUR)

Buket sušených křížal, cereálií a zavařených rynglí doplňuje v chuti medová müsli tyčinka s lehkým propolisovým závěrem. K raviolám plněným telecím ragů s lanýžovou omáčkou nebo filátku z pražmy královské na šafránovém rizotu. Příjemně doplní rovněž polotvrdé zrající sýry. Suché bílé víno s 14,0 % alkoholu.

Chardonnay reserva 2018 - Vinařství sv. Barbora 64x235

Chardonnay reserva 2018

Vinařství sv. Barbora
Morava, Slovácká podoblast, Ratíškovice, Hrubé pole
269 Kč (KAR)

Exkluzivní víno bylo vyrobeno metodou sur-lie, kdy kvašení proběhlo ve velkém dubovém sudu a poté víno leželo jeden rok na jemných kvasničních kalech. Barva sušené slámy, vůně kandované ovoce, vanilky, dřeva a dotek máslového popcornu. Chuť je plná, hutná, s tóny páleného dřeva, vanilky a ovoce. 12,5 % alkoholu. Složení: meruňková šťáva, hroznový koncentrát, kyselina askorbová (vitamín C, antioxidant), kyseliny 9,2 g/l, zbytkový cukr 120 g/l (sladké), alkohol 12,9 %.

 

Ryzlink vlašský barrique Magnum 2019 výběr z hroznů - Vinařství Vajbar 72x260

Ryzlink vlašský barrique Magnum 2019 výběr z hroznů

Vinařství Vajbar
Morava, Mikulovská podoblast, Bavory, Maliny
599 Kč / 1,5 l (KAR, ROU, VGA, VSV, VUR)

První edice exkluzivních vín z Vinařství Vajbar, která je nalahvována do láhví Magnum o objemu 1,5 l. Vína z Pálavských hroznů zrála speciálně ve špičkových francouzských sudech barrique. Víno není v prodeji v jiném balení. Barva je šperkově zlatá. Vůně je plná, hutná, olejnatě nazrálá. Snoubí se tu jarní horská louka se sušenými bylinkami a zralými sicilskými citrony. Chuť je oblá, hladká, elegantní, olejnatá. Citrusy se posunuly do kandované podoby, přidávají se svěží tóny bílého rybízu a velmi dlouhý minerální svěže suchý závěr. Doporučeno k uzenému úhoři. Je skvělé rovněž s tvrdými zrajícími sýry.

Pálava 2018 moravské zemské víno - Vinařství LAHOFER 64x233

Pálava 2018 moravské zemské víno

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast
490 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD, VVI)

Polosuché bílé víno z exkluzivní řady Wave ART zaujme už samotnou robustností atypické lahve. Barva žlutého melounu, intenzivní vůně akátového květu a medu s jemným nádechem sušené hrušky. Hruškové tóny dominují i šťavnaté a plné chuti, doplněné o delikátní kořenitou nasládlost kardamomu a lahodnost kandovaného pomeranče v jejím závěru. Mohutnost a plnost vůní a chutí je umocněna 12 měsíčním ležením a zráním vína v sudu z akátového dřeva pocházejícího ze Znojemska. Alkohol 14,0 %, zbytkový cukr 11,9 g/l, kyseliny 6,8 g/l.

Zweigeltrebe 2019 moravské zemské víno - Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka  64x246

Zweigeltrebe 2019 moravské zemské víno

Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka
Morava, Mikulovská podoblast, Bulhary, Na pískách
169 Kč (KAR)

Suché červené víno s 5,2 g/l kyselin, 3,7 g/l zbytkového cukru a 12,0 % alkoholu. Víno je rubínové barvy s příjemnou ovocnou vůní, ve které jsou tóny jahod a malin se stopami lesních plodů. Víno zrálo v dřevěném sudu. Díky tomu je plnější s velmi jemnou tříslovinou. Doporučeno k výraznějším sýrům, pečeným a grilovaným masům a ke zvěřině.

Rulandské modré 2018 pozdní sběr - Vinařství HANZEL 57x256

Rulandské modré 2018 pozdní sběr

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská podoblast, Vrbovec, Lampelberg
190 Kč (MBV, SOM, UZM, VVI)

Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 1,1 g/l, kyseliny 4,6 g/l. Příjemné a extraktivní suché víno okouzlí mahagonovou barvou přecházející do vyzrálých černých třešní. Ve vůní se objevují tóny připomínající sladkou červenou papriku, přezrálou třešeň a lesní jahody. Chuti dominuje výrazná, hladká tříslovina sladěná s kyselinkou, v dochuti zaujmou tóny hořkosladké čokolády a peckovin, především švestky. Třešňová dochuť přechází až do pepřnatých tónů.

Meruňkové ovocné víno 2019 - Vinařství Hulata 50x257

Meruňkové ovocné víno 2019

Vinařství Hulata
Morava
120 Kč / 0,5 l (HUL)

Němčičky jsou od nepaměti symbolem vinařství a pěstování meruněk. Vinařství Hulata má rodinnou tradici jak ve vinařství, tak v pěstování ovoce. Sady jsou v bioprodukci od roku 2014. Meruňkové víno je bez přídavku vody, barviv, konzervantů, cukru a siřičitanů. Přislazeno pouze hroznovým koncentrátem. Intenzivní vůně připomíná meruňkový kompot. V chuti jsou cítit přezrálé meruňky. Doporučeno podávat k dezertům, jako digestiv po sladkém stolování nebo si víno vychutnat jen tak, vychlazené, jako připomínku léta s vůní ovoce.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – únor 2021

BOR – Borgo Shop
GLO – Vinotéka Globus
HUL – Vinotéka Hulata
KAR – Vinárna U Karafy
MBV – Moravská banka vín
MOR – Moravská Vinotéka Mojmírák
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
SOM – Sommelierský Servis
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
VVI – Vinotéka Vínovín

Více v Přehledu brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...