Vinaři: Letošní Svatomartinská jsou výtečná a ideální na domácí přípitek

Brno, 5. listopadu 2020 – Již za týden 11. 11. v 11 hodin se otevřou Svatomartinská vína. Při této příležitosti vinaři žádají spotřebitele, aby zůstali věrní tuzemskému vínu a podpořili je nákupem mladých vín z nového ročníku. Zákazníky vyzývají k přípitku na svatého Martina v klidu a bezpečí domova. 

svatomartinske vino modry portugal

Členové Vinařské unieletos dodají na trh 850 tisíc lahví Svatomartinského, přibližně polovinu celkové tuzemské produkce. Meziročně však jde o 17% pokles. „Obliba ani kvalita Svatomartinských vín neklesá. Vinaři ovšem museli svoji produkci přizpůsobit Kvidovým podmínkám a množství upravit adekvátně svým prodejním kanálům,“ vysvětluje prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.

Z hlediska hodnocení kvality Svatomartinského vína si vinaři nový ročník velmi pochvalují. „Všechna Svatomartinská vína jsou zajímavá a je těžké najít jen jednoho favorita. Letošní vína krásně voní, mají vyšší intenzitu aromatických látek a jsou krásně šťavnatá,“ uvádí David Šťastný z CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice. Jeho slova potvrzuje i předseda představenstva ZNOVÍN ZNOJMO Pavel Vajčner: „Vína budou svěží, pikantní, aromatická. Každý ročník je jiný, to je u vína to pěkné a zajímavé.“

V letošním roce s ohledem na pandemická opatření neproběhnou tradiční Svatomartinské hody ani degustace, zavřené jsou i restaurace. Přes komplikace ale spotřebitelé o svá oblíbená vína nepřijdou. „Lidé se mohou těšit na speciální nabídky na webech, e-shopech a sociálních sítích vinařství. Vína si jako vždy mohou koupit i v supermarketech a dalších kamenných prodejnách a vychutnat si je doma se svými blízkými,“ ubezpečuje Ondřej Beránek.

Vinařství Habánské sklepy zve na slavnostní e-otevření Svatomartinských vín, které proběhne 11. 11. v 11 hodin na e-shopu osobnivinoteka.cz a na sociálních sítích značky. „Svatomartinská vína si mohou zákazníci e-shopu předobjednat, aby si s námi mohli 11. 11. on-line připít. Kromě video přípitku jsme připravili i sérii videí představující letošní svatomartinská vína,“ říká ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.

„Letos nemůže proběhnout naše oblíbené "Putování po archivních sklepích", kde nabízíme Svatomartinské víno. Proto jsme připravili speciální akci "e-Putování se Znovínem 2020" na našich webových stránkách, které zájemce provede online degustací i návštěvou vinařství,“ říká předseda představenstva ZNOVÍN ZNOJMO Pavel Vajčner.

Vinařství CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice pořádá soutěž o degustaci a prohlídku zámeckého sklepa ve Valticích a Vinařské 100DOLY s chrámem vína, oceněné v mnoha architektonických soutěžích.

Vinaře letos už podruhé citelně zasáhla pandemická opatření. Ztráty z jarních měsíců spojené s uzávěrou gastronomie a omezením vinařské turistiky zcela nevykompenzovala ani povedená letní sezona. „Jsme rádi, že čeští zákazníci i v této zlé situaci zůstali v létě věrní českému a moravskému vínu a věříme, že stejné to bude i na podzim a v zimě. Rádi bychom poděkovali všem milovníkům vín, kteří si hlavně letos kupují vína s českou vlaječkou,“ dodává Ondřej Beránek.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...