Znojemské vinobraní kvůli koronaviru nebude, nahradí je Vinařské t(r)ipy

Brno, 28. srpna 2020 - Vládní opatření proti šíření koronaviru neumožňují pořádat tradiční Znojemské historické vinobraní. To ovšem neznamená, že lidé, kteří plánují návštěvu Znojma, ji mají rušit nebo přeplánovat. Ba naopak! Tradiční akci totiž nahradí o víkendu 11.–13. září jiná akce.

hrozen vina

„Znojemské historické vinobraní je pro nás všechny vrcholem sezóny, ať už z pohledu marketingu města, nebo z pohledu výnosů pro místní podnikatele, ubytovatele a vinaře. Vinobraní jako takové nebude, ale rušit plánovanou návštěvu Znojma a Znojemska rozhodně nikdo nemusí. Několik akcí totiž nabídnou vinaři z celého Znojemska. Jsem na náš region opravdu pyšný, lidé se tu nechovají jako konkurenti, ale táhnou za jeden provaz,“ říká starosta Znojma Jan Grois.

„I přes to, že tak velké akce jako je Znojemské historické vinobraní kvůli vládním opatřením pořádat nemůžeme, představujeme spolu s vinaři VINAŘSKÉ T(R)IPY. Otevřené sklepy a degustace nabízí vinaři z Hnanic a Šatova, Konic a Popic, Vrbovce, Božic, Nového Šaldorfa, Havraníků, Chvalovic nebo také ze Znovínu Znojmo a Vinařství LAHOFER,“ představuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. S nabídkou vína přichází také spolek Hudba Znojmo spolu s destinační společností Znojmoregion.

Jedinečná akce takového formátu bude na Znojemsku vůbec poprvé. Právě díky rozloze a rozsahu nebude docházet ke kumulaci obrovského počtu návštěvníků. Ti si kromě nabídky vína a burčáku budou moci užít také hudební a doprovodný program, který vinaři připravují.

Ačkoliv si mnozí pod vinobraním představují slavnosti spojené s průvodem krále Jana Lucemburského, je to právě oslava úrody a sklizně vinné révy, která se pod ním schovává.

„Počasí, které je letos typické střídáním studených a teplých dnů a nocí předurčuje, že letošní vína budou příjemně aromatická, především Sauvignon, Müller Thurgau, Tramín červený, Veltlínské zelené a všechny muškátové odrůdy,“ popisuje Pavel Vajčner, předseda představenstva Znovínu Znojmo.

„Společnou propagací dílčích akcí a programu dokážeme uspokojit místní i návštěvníky, kteří cestu do Znojma v tomto termínu plánovali a kteří už třeba mají zarezervované ubytování. Dotazů k alternativnímu programu místo vinobraní máme opravdu hodně a tato nabídka pro nás bude odpovědí,“ dodává Koudela.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...