Soutěž o nejlepší krajská vína má své čtyři vítěze

Brno, 13. listopadu 2019 – Titul „Víno Jihomoravského kraje 2019“ získala čtyři regionální vína. Dvě bílá vína a dvě červená vína zvítězila v soutěži, kterou vyhlásil Jihomoravský kraj ve spolupráci s Národním vinařským centrem. Vína budou reprezentovat region jižní Moravy při oficiálních akcích. Soutěž „Víno Jihomoravského kraje 2019“ proběhla ve spolupráci s Národním vinařským centrem a Svazem vinařů ČR.

vino sklenka nalevani

Hodnoticí odbornou komise byla sestavena z řad vinařských odborníků. Vybraná vína získala certifikát Víno Jihomoravského kraje 2019 a budou následující rok využívána k prezentačním účelům Jihomoravského kraje nejen u nás, ale zejména při zahraničních cestách. „Jihomoravská vína patří bezesporu k tomu nejlepšímu, čím se může náš region pochlubit,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Vína oceněná titulem „Víno Jihomoravského kraje 2019“:

  • Ryzlink vlašský, pozdní sběr, ročník 2018, výrobce Vinařství ŠOMAN
  • Petanque Chardonnay LW, výběr z hroznů, ročník 2017, výrobce Nové vinařství, a.s.
  • Svatovařinecké, VOC Modré hory, ročník 2015, výrobce Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice a.s
  • Rulandské modré, výběr z hroznů, ročník 2016, výrobce Vinum Moravicum a.s.

Ucházet se o titul Víno Jihomoravského kraje 2019 mohla vína vyrobená z hroznů révy vinné, které mají původ ve vinicích na území Jihomoravského kraje, kde také proběhlo jejich zpracování. Každý výrobce mohl přihlásit pouze dvě vína ze své produkce, a to v případě, že garantuje dodání 600 lahví o objemu 0,75 l od jednoho druhu u bílých vín a 300 lahví o objemu 0,75 l od jednoho druhu u červených vín.

Do soutěže se přihlásilo celkem 31 vinařů s 60 vzorky vín; z toho 40 v kategorii bílých vín a 20 v kategorii červených vín. Oceněná vína budou označena samolepící medailí označující titul „Víno Jihomoravského kraje 2019“. Vítěz je rovněž oprávněn používat titul „Víno Jihomoravského kraje“ pro své prezentační a propagační účely.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...