Kam za vínem na jižní Moravě ve druhé polovině března?

Brno, 14. března 2019 – Zima nám dává snad už definitivní sbohem a příjemné jarní víkendy klepou na dveře. Co vyrazit na výlet do některé z jihomoravských vinařských obcí? I ve druhé polovině března na vás na jižní Moravě čeká řada degustací, koštů a výstav věnovaných vínu.

vino lahve sklep

16. březen

  • Telnice, orlovna: 18. ročník soutěžní výstavy vín s ochutnávkou se koná v sobotu 16. března od 13 hodin v orlovně v Telnici. Od 16.30 doprovodí ochutnávky Varmužova cimbálová muzika.
  • Kyjov, dům kultury: Josefský košt v Kyjově se koná v sobotu 16. března od 14 hodin v pěkném prostředí Domu kultury. Připraveno je přibližně 600 vzorků vín vinařů z Kyjova a okolí. Všechny vzorky budou chlazené na předepsanou teplotu. Od 16 hodin zahraje k tanci a poslechu cimbálová muzika.
  • Valtice, Valtické Podzemí: Hudební večer ve Valtickém Podzemí plný hudby k tanci a poslechu proběhne v sobotu 16. března od 20 hodin v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů. Hosté zde mohou ochutnat vína Lednicko-valtického areálu i speciality Valtického Podzemí za doprovodu cimbálové muziky.
  • Vážany, kulturní dům: 42. ročník Josefovského koštu vína proběhne v sobotu 16. března od 14 hodin v kulturním domě ve Vážanech.
  • Strážnice, kulturní dům Strážničan: Josefská výstava vín proběhne v sobotu 16. března od 14 do 23 hodin v kulturním domě Strážničan ve Strážnici. Bílá vína budou prezentována v přízemí v hlavním sále, červená v prvním poschodí. Oblíbená tradiční výstava spojená s koštem vína nabídne nepřeberné množství vzorků vín z místních vinařství i od drobných vinařů. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Michala Miltáka a zajištěno je také tradiční občerstvení.
  • Vacenovice, hospoda u Letochů: Místní výstava víns padesátiletou tradicí se uskuteční v sobotu 16. března od 13 hodin v hospodě U Letochů ve Vacenovicích. Vystaveny budou vína místních vinařů, vinařů okolních obcí a rakouských vinařů. Jedním z cílů výstavy je podpora vinařství a turistického ruchu v obci, ale i spolupráce a výměna odborných zkušeností s rakouskými vinaři oblasti Weinviertel. Připraveno je bohaté občerstvení a k dobré náladě zahraje Vacenovská cimbálová muzika Hantál.
  • Popovice (okr. Uherské Hradiště): kulturní dům: Tradiční josefovská výstava vín se koná v sobotu 16. března od 13 hodin v kulturním domě v Popovicích. Připraven je bohatý výběr vín a skvělých vzorků vinařů z Popovic a širokého okolí. Zajištěno je bohaté místní občerstvení a od 17 hodin zahraje k tanci a poslechu cimbálová muzika Burčáci. Ve večerních hodinách proběhne slosování vstupenek o výběrové láhve vína.
  • Horní Bojanovice, areál volného času: Tradiční výstava vín v Horních Bojanovicích se uskuteční v sobotu 16. března od 13 hodin v sále místního kulturního domu. Na výstavě spojené s ochutnávkou se představí vzorky vín nejen z Horních Bojanovic, ale i z okolních obcí. K ochutnání je připraveno více než 450 vzorků vín především ročníku 2018, ale i ročníků starších. Během výstavy je zajištěno tradiční občerstvení. K tanci, poslechu a příjemné náladě zahraje cimbálová muzika.
  • Kostice, Sokolovna: Místní výstava vín v obci Kostice se uskuteční v sobotu 16. března od 13 do 22 hodin v místní sokolovně. Tradiční výstava vín nabídne ochutnávku nejlepších vín z celé vinařské oblasti Podluží. Zajištěno je rozmanité občerstvení a pro pobavení také bohatá tombola. K dobré náladě zahraje cimbálová muzika.
  • Moravské Budějovice, MKS Beseda: 23. ročník ochutnávky jihomoravských vín proběhne v sobotu 16. března od 10 do 23 hodin v sálech MKS Beseda v Moravských Budějovicích. Zastoupena jsou Vína ze všech vinařských podoblastí Moravy, což umožňuje porovnání vín stejné odrůdy. Degustovaná vína pocházejí od malých vinařů i renomovaných vinařství. Slavnostní zahájení ochutnávky a předání diplomů oceněným vinařům proběhne ve 14 hodin. Hosté se mohou jako každý rok těšit na kvalitní vína, bohaté občerstvení a od 15 hodin také na cimbálovou muziku Sylván.
  • Znojmo, štukové sály Louckého kláštera: 30. ročník výstavy vín znojemské vinařské podoblasti proběhne v sobotu 16. března od 9 do 21 hodin ve štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě. Znojemský košt je nejdůležitější přehlídkou vín znojemské vinařské podoblasti, kterou od roku 1989 organizuje spolek Sdružení znojemských vinařů. Přehlídka vín je spojená se soutěží Král vín Znojemského koštu a soutěží rosé vín Pečeť znojemských měšťanů. Tradiční je i účast kolegů z mikroregionu Retzer Land v Rakousku.

16.–17. březen

  • Zaječí, Vinařství U Kapličky: Josefský košt vín Vinařství U Kapličky se koná v sobotu 16. března v Zaječí. Připravená jsou vína z kolekce Víno Dalibor, FreshWine i Selection ročníku 2018.

23. březen

  • Syrovice, sokolovna: 48. ročník výstavy vín v Syrovicích se koná v sobotu 16. března od 9 hodin v místní sokolovně. Výstava je tradičně spojená s ochutnávkou soutěžních vín.
  • Valtice: Valtické Podzemí: Jarní večer s cimbálkou ve Valtickém Podzemí plný hudby k tanci a poslechu proběhne v sobotu 23. března od 20 hodin v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů. Hosté zde mohou ochutnat vína Lednicko-valtického areálu i speciality Valtického Podzemí za doprovodu cimbálové muziky.
  • Pavlov, hotel Pavlov: Jarní vinařská stezka, outdoorová degustační soutěž na svazích Pálavy s omezeným počtem účastníků, proběhne v sobotu 23. března v Pavlově. Tato komornější forma oblíbené degustační soutěže je určená pro náročnější zájemce. Od 11 do 14 hodin čeká účastníky ochutnávka soutěžních vín v Hotelu Pavlov a od 14 do 18 hodin poznávání neoznačených vzorků vín ve sklepních uličkách a na Pálavě. Celou akci završí ve 20 hodin vinařská párty s rautem a kapelou.
  • Bošovice, kulturní dům: Josefský košt, místní výstava vín, se uskuteční v sobotu 23. března od 14 hodin v sále kulturního domu v Bošovicích. Kromě lahodných vín a bohatého občerstvení se mohou hosté těšit na cimbálovou muziku Mládí z Čejče.
  • Žabčice, Lidový dům: Degustace žen se společenským večerem pro širokou veřejnost Meditrina se uskuteční v sobotu 23. března v Lidovém domě v Žabčicích. Meditrina je mezinárodní soutěž vín pořádaná a hodnocená ženami. Cílem soutěže je pozvednout povědomí veřejnosti o přínosu žen do vinařského světa a přiblížit nejlepší česká, moravská a zahraniční vína z pohledu žen. Akce zahrnuje dopolední degustaci a široké veřejnosti přístupný večerní košt vín s připraveným programem, hudbou, odbornou degustací řízenou ženou degustátorkou, ukázky sekání sektů a dalšího překvapení na již pátém ročníku Meditrina 2019.
  • Hovorany, sál sokolovny: Místní výstava vín proběhne v sobotu 23. března od 13 hodin v sále sokolovny v Hovoranech. Tato akce umožňuje vinařům, výrobcům vín a ostatním návštěvníkům porovnat vína nejen minulého ročníku, ale i vína starších ročníků. Vystavená vína jsou od místních vinařů i vinařů z okolních obcí. Návštěvník zde získá přehled o úrovni vín místních vinařů ale i vinařů a vinařských firem z okolí. Specialitou výstavy jsou vína z málo pěstovaných odrůd. Mezi tyto jsou zařazena vína nových kříženců, zatím málo rozšířených, která si hledají své příznivce a vína odrůd, které z vinic Jižní Moravy pozvolna mizí.Tato vína jsou shromážděna z celé ČR. Během výstavy je zajištěno také občerstvení a atmosféru této jedinečné akce doplní také vystoupení cimbálové muziky.
  • Dolní Bojanovice, kulturní dům: Místní výstava vín obce Dolní Bojanovice proběhne v sobotu 23. března od 14 hodin v místním kulturním domě. Atmosféru doplní vystoupení cimbálové muziky Stupava.
  • Hustopeče, Dukelské náměstí: Slavnosti mandloní a vína se konají v sobotu 23. března tradičně na Dukelském náměstí a v mandloňových sadech v Hustopečích. Dukelské náměstí se promění v jednu velkou gastro zónu. Svá nejlepší jídla zde představí vybrané restaurace a bistra a opět si buďte jistí, že všechny pokrmy budou mít společného jmenovatele, mandli! Součástí akce jsou otevřené sklepy a nejrůznější mandlové speciality. Vína místní produkce mohou návštěvníci ochutnat na nádvoří domu U Synků a ve stálé vinařské expozici.

30. březen

  • Valtice, Valtické Podzemí: Jarní večer s cimbálkou ve Valtickém Podzemí plný hudby k tanci a poslechu proběhne v sobotu 30. března od 20 hodin v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů. Hosté zde mohou ochutnat vína Lednicko-valtického areálu i speciality Valtického Podzemí za doprovodu cimbálové muziky.
  • Hrušky (okr. Břeclav), nová multifunkční hala základní školy: Přehlídka vín a sýrů se uskuteční v sobotu 30. března od 10 do 22 hodin v multifunkční hale základní školy v obci Hrušky. 18. ročník výstavy je koncipován jako přehlídka vín a bude spojen s ochutnávkou sýrů z malých českých mlékáren. Během přehlídky vín z Podluží, blízkého okolí a dalších Moravských a Českých podoblastí hosté ochutnají vína od malých vinařů, menších vinařství i od velkých vinařských firem. Bohaté občerstvení je zde samozřejmostí a pro dobrou náladu zahraje hrušecká cimbálová muzika.
  • Znojmo, BALANCE coffee|wine, Velká Mikulášská: Akce Snoubení vína a sýrů proběhne v sobotu 30. března od 18 do 21 hodin. V rámci řízené degustace hosté ochutnají 6 vzorků různých typů vín znojemských vinařů, která mají ideální chuťový a aromatický profil k párování se sýry z místního regionu a které chuť vína rozvinou nebo budou naopak chuťově v kontrastu. Cena vstupného je 350 Kč na osobu a zahrnuje obvyklé degustační sousto s vodou.
  • Valtice, Valtické Podzemí: Slavnostní zahájení nové sezóny Valtického Podzemí s cimbálkou a kapelami proběhne v sobotu 30. března od 18 hodin ve Valticích. Podzemní zážitková turistika v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů nabídne ochutnávku oceněných a archivních vín, vín Lednicko-valtického areálu i krajové a sezónní speciality Valtického Podzemí.

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...