Kam za vínem na jižní Moravě ve druhé polovině února?

Brno, 10. února 2019 - I ve druhé polovině února se v obcích na jižní Moravě uskuteční řada akcí věnovaných vínu. Pokud přemýšlíte, do kterého sklípku či na jaký košt vyrazit, třeba vám bude inspirací následující přehled. 

vino sudy sklipek

14.–17. únor

  • Zaječí, Vinařství U Kapličky: Valentýnské snoubení pokrmů s vínem proběhne o víkendu 14. až 17. února ve Vinařství u Kapličky v Zaječí. Po tři dny zde mohou hosté prožít nezapomenutelný romantický večer a vychutnávat vybrané speciality nádherně se snoubící s místními víny.

15. únor

  • Znojmo, BALANCE coffee|wine, Velká Mikulášská 10: Valentýnská řízená degustace pro zamilované proběhne v pátek 15. února od 20 do 23 hodin v tematicky vyzdobeném prostředí Balance coffee|wine ve Znojmě. Připravená je řízená degustace 7 vzorků vín ze znojemské vinařské podoblasti. Styl vín bude zaměřen spíše na přírodně sladší aromatická vína, včetně růžového sektu. Sekt bude otevřen formou sabrage a na konci prohlídky obdrží každá žena romantickou pozornost. Degustace potrvá zhruba 2 hodiny a cena je 350 Kč. Vzhledem k omezené kapacitě je doporučená včasná rezervace.
  • Valtice, Valtické podzemí: Jazzový večer ve Valtickém Podzemí plný hudby k tanci a poslechu proběhne v sobotu16. února od 20 hodin v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů. Hosté zde mohou ochutnat vína Lednicko-valtického areálu i speciality Valtického Podzemí za doprovodu cimbálové muziky.

16. únor

  • Uherské Hradiště, Míkovice, KD Míkovice: Tradiční košt vín z produkce převážně drobných vinařů z oblasti Uherskohradišťska proběhne v sobotu 16. února od 12 hodin v kulturním domě Míkovice v Uherském Hradišti. K občerstvení budou připraveny zabijačkové speciality a od 17 hodin doprovodí ochutnávku cimbálové muziky.
  • Hovorany, sokolovna: Spolek hovoranských vinařů zve všechny přátele dobrého vína a zábavy na Ples vinařů, který proběhne v sobotu 16. února od 20 hodin v místní sokolovně, v Hovoranech. Ples bude zahájen přípitkem sektu. Následovat bude neomezená ochutnávka vín hovoranských vinařů a taneční zábava za doprovodu dechové hudby Drietomanka. Na programu je také bohatá vinařská tombola.
  • Dobšice, vinné sklepy: Putování po dobšických sklípcích, tradiční ochutnávka vín dobšických vinařů, proběhne v sobotu 16. února od 10 hodin ve vinných sklepech v Dobšicích. Ve 20 hodin naváže na ochutnávku masopustní zábava v dobšické sokolovně.
  • Popice, Sklepní ulice: Tradiční procházka po sklepech a sklípcích, Tour de sklep Popice, proběhne v sobotu 16. února od 12 hodin. Každoročně konaná vinařská akce, jedna z prvních v regionu, nabývá každoročně na oblibě. Oblíbené procházky se účastní stále více návštěvníků a stále více vinařů. Oproti původním 5 vinařům jich loni otevřelo už 14 a hodlají se přidat další. Celá akce se odehrává v uzavřené lokalitě a otevírají i malí vinaři, kteří si rádi popovídají o pěstování a výrobě vína v domácích podmínkách.
  • Kudlovice, kulturní dům: Tradiční Valentýnská výstava vín s ochutnávkou se uskuteční v sobotu 16. února od 13 hodin v kulturním domě v Kudlovicích. V 18 hodin doprovodí ochutnávky cimbálová muzika. Vína budou podávána z chladicích boxů a zajištěno je také místní občerstvení.
  • Moravská Nová Ves, sklepní ulička Výmol a Zátiší: Ochutnávka vín spojená se zimní procházkou vinohrady proběhne v sobotu 16. února ve sklepních uličkách Výmol a Zátiší v Moravské Nové Vsi. Sklepy budou veřejnosti otevřené od 11. hodin a procházka začne ochutnávkou ve 14 hodin. Během přibližně 3,5 km dlouhé procházky směrem na Týnec je pro účastníky ve vinici připravena teplá svačinka. Zakončení je ve vyhřátém sále kulturního domu v Týnci, kde bude připraveno posezení u vína, zabijačkové občerstvení, zábavný program pro děti a od 16 hodin ochutnávku doprovodí cimbálová muzika Husaři.

22. únor

  • Sedlec, Zemědělské družstvo Sedlec u Mikulova: 15. ročník Mistrovství ČR v řezu révy vinné, Memoriál Jana Hajdy, se koná v pátek 22. února od 8hodin v areálu Zemědělského družstva Sedlec u Mikulova. V soutěži v řezu révy vinné se o speciální trofej Zlaté nůžky utkají nejlepší tuzemští řezači. Jejich úkolem je řez provést důrazem na co nejvyšší kvalitu a čistotu, čas je zde pouze pomocným kritériem. V průběhu celého dne je pro přítomné vinaře i diváky připravený bohatý doprovodný program, jehož součástí budou letos kromě prezentace vinařských pomůcek a vybavení, také odborné přednášky. Akci pořádá Svaz vinařů ČR a společnost BS vinařské potřeby.

23. únor

  • Jalubí, Kulturní dům: Koštování vína proběhne v sobotu 23. února od 10 hodin v sále kulturního domu v Jalubí. Hosté se mohou těšit na 12. ročník bodované výstavy vín s volnou degustací a dobrou zábavu s cimbálovou muzikou Kunovian.
  • Brno, Veletrhy Brno, kongresové centrum: Již 42. ročník jihomoravské regionální výstavy vín s mezinárodní účastí se uskuteční v sobotu 23. února od 9 do 17 hodin v Kongresovém centru BVV v Brně. Výstava je spojená s přehlídkou vín a volnou ochutnávkou vystavených vzorků. K volnému ochutnání je tradičně 750 vzorků vín, které budou podávány z chladicích boxů. K tanci i poslechu zahraje cimbálová muzika.
  • Žeravice: 48. ročním výstavy vín v městečku Žeravice se uskuteční v sobotu 23. února od 14 do 24 hodin v sále místní Sokolovny. Výstavu spojenou s ochutnávkou vín doprovodí od 19 hodin cimbálová muzika. K vínu budou podávány zabíjačkové speciality.
  • Žabčice, Lidový dům: Již 55. ročník výstavy vín proběhne v sobotu 23. února od 9:30 hodin v Lidovém domě v Žabčicích. Výstavu zahájí zpěv mužáckého sboru Šatavan a od 13 hodin bude k tanci a poslechu hrát cimbálová muzika. Konec je plánovaný na osmou hodinu večerní.
  • Velké Bílovice, Kulturní dům, Náměstí: Druhý ročník vinařského plesu spolku Velkobílovičtí vinaři v největší vinařské obci ČR se koná v sobotu 23. února od 19 hodin v Kulturním domě Velké Bílovice. Hosté se mohou těšit na muziky různých žánrů, bohatou tombolu i na největší plesovou ochutnávku vín.
  • Valtice, Valtické Podzemí: Jazzový večer ve Valtickém Podzemí plný hudby k tanci a poslechu proběhne v sobotu 16. února od 20 hodin v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů. Hosté zde mohou ochutnat vína Lednicko-valtického areálu i speciality Valtického Podzemí za doprovodu cimbálové muziky.
  • Velké Pavlovice, sokolovna: Společenský ples Modrých Hor s ochutnávkou vín proběhne v sobotu 23. února od 19.30 hodin v sokolovně ve Velkých Pavlovicích. Připravena je ochutnávka modrohorských vín i bohatá tombola. K tanci a poslechu zahraje Salonní orchestr Brno.
  • Tvrdonice, Dělnický dům: Místní výstava vín, na které se představí vína drobných vinařů i velkovýrobců z obcí Podluží a blízkého Záhoří ve Slovenské republice proběhne v sobotu 23. února od 13 hodin v sále Dělnického domu ve Tvrdonicích. Občerstvení po dobu konání akce je zajištěno a k dobré náladě zahraje Hrušecká cimbálová muzika.

Zdroj: vinazmoravy.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...