Svoboďák v neděli ožije tradičním Svatomartinským koštem

Brno, 8. listopadu 2018 – Již 14. ročník největší degustace Svatomartinských vín v zemi – Svatomartinský košt proběhne tradičně v neděli 11. listopadu na brněnském náměstí Svobody. Ochutnávku 100 druhů Svatomartinských vín pořádá jako každý rok Vinařský fond, který zároveň finančně podporuje řadu dalších svatomartinských akcí po celé republice. Těšit se můžeme na opravdu zajímavý ročník!

Svatomartinske sklenicka250 foto krystof turek vino

Slavnostní otevření první lahve Svatomartinského vína proběhne na brněnském náměstí Svobody 11. 11. symbolicky v 11 hodin. Přiveze ji sv. Martin, herec Martin Sláma, v čele slavnostního průvodu. Od 11 hodin pak také bude k dispozici degustace 100 vzorků vybraných Svatomartinských vín, návštěvníci si budou moci zakoupit vína od vybraných vinařů a občerstvit se u stánku s tematickým občerstvením.

Program

  • 10:30 - žehnání Svatomartinskému průvodu v katedrále na Petrově
  • 10:45 - příchod Svatomartinského průvodu na náměstí Svobody
  • 10:45 - 10:55 - Svatomartinská scénka s Martinem
  • 11:00 - slavnostní otevření 1. láhve Svatomartinského
  • 11:05 - 11:20 - zdravice
  • 11:20 - 11:30 - soubor Májek
  • 11:30 - 14:00 - Jožka Šmukař s cimbálovou kapelou
  • 14:30 - 17:00 - cimbálová kapela
  • 17:00 - ukončení prodeje vstupenek
  • do 18:30 proplácení nevyčerpaného kreditu na čipu

Vstupné na akci činí 60 Kč, za které návštěvníci obdrží sklenici, katalog a dobíjecí čip, kterým pak budou hradit vzorky vín. Vzorek vína (0,05 dcl) vyjde na 10 Kč.

Novinkou letos bude placení pomocí čipu, který bude možné kdykoli nabít nebo dobít v hotovosti či platební kartou. K čipu návštěvníci dostanou pro kontrolu budoucích plateb účtenku, na které je internetový odkaz a QR kód s evidencí. Prodejci navíc budou po každé transakci oznamovat zůstatky na čipu. Případný nevyčerpaný kredit pořadatelé vyplatí zpět.

Svatomartinské víno a vůbec celý svátek svatého Martina je spojen s mnoha akcemi v různých podobách po celém území Moravy a Čech, ve větších městech i malých vesnicích. Svatomartinské slavnosti jsou dnes společenskou událostí, kterou vyhledává stále více lidí. Na různých místech můžete navštívit slavnostní otevírání Svatomartinských vín, městské slavnosti, slavnosti žehnání vína, jarmarky a trhy, posvícení, poutě, průvody a hlavně košty a ochutnávky mladých vín.

Letošní mimořádně teplý a slunečný ročník nabídne velmi kvalitní vína. Podle předběžných odhadů na trh letos zamíří přes 2 200 000 Svatomartinských vín.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...