Vinařství roku 2018 již zná své finalisty

Brno, 1. listopadu 2018 – Finalisté, kteří budou bojovat o titul v devátém ročníku prestižní vinařské soutěže Vinařství roku, pořádané Svazem vinařů ČR, jsou již pro letošek vybráni. O vítězství bojují malá, střední a velká vinařství. Vítězové těchto kategorií a absolutní vítěz soutěže pak budou vyhlášeni 24. ledna 2019 v Brně.

vinarstvi roku 2018

Finalisté letošního ročníku byli pečlivě vybráni z 21 vinařů a vinařských společností ve třech kategoriích podle velikosti produkce. Porota složená ze zástupců širší odborné veřejnosti z řad vinohradníků a vinařů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, odborného tisku, enologie, sommelierství, marketingu, prodeje vína a architektury a designu vybrala 3 malá, 3 střední a 3 velká vinařství. O titul absolutního vítěze tak bude letos tradičně usilovat devět vinařství.

„V tuto chvíli lze říci, že uchazeči o prestižní titul Vinařství roku 2018 mají za sebou půlku cesty a už jen přítomnost mezi finalisty je vyznamenáním jejich skvělé práce. Teď však přichází ta nejdůležitější část, a to co nejlepší představení vinařství odborné komisi, která přísnou optikou profesionálů v oblasti vinohradnictví, sklepního hospodářství, ale i prezentace vína navenek, posoudí, kdo je nejlepší z nejlepších,“ vysvětluje prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray a dodává: „Protože si uvědomujeme, že jiné možnosti investovat do provozu, sebeprezentace, ale i účasti na mezinárodních soutěžích má podnik s produkcí v milionech litrů vína a jiné malé, jakkoli po všech stránkách prvotřídní, vinařství, dělíme oceněná na vinařství do kategorií malé, střední a velké vinařství. Držitel oceněné Vinařství roku 2018 však bude jen jeden.“

V další fázi soutěže tak navštíví sedmičlenná komise, sestavená z odborníků na různé aspekty vinařské práce, konkrétní vinařství a komplexně zde posoudí jejich činnost v uplynulém roce a definitivně tím rozhodne o vítězích.

Završením celého hodnotitelského procesu bude 24. ledna slavnostní galavečer v Brně, na brněnském výstavišti v Pavilonu A3, na němž budou udělena ocenění výhercům ve třech soutěžních kategoriích a vinaři i veřejnost se dozví, kdo bude hrdým držitelem titulu absolutní vítěz Vinařství roku 2018. Slavnostní vyhlášení bude opět moderovat pan Marek Eben.

Nominovaná vinařství:
Kategorie malá vinařství (produkce do 50.000 l/rok)

  • Krásná hora s.r.o.
  • Vinařství Škrobák
  • Jakub ŠAMŠULA vinařství

Kategorie střední vinařství (produkce 50.001 – 250.000 l/rok)

  • SONBERK, a.s.
  • Vinařství Volařík
  • Johann W Zámecké vinařství Třebívlice

Kategorie velké vinařství (produkce nad 250.000 l/rok)

  • CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, a.s.,
  • Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, a.s.
  • BOHEMIA SEKT, s.r.o., vinařství Habánské sklepy

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...