Novinky brněnských vinoték - srpen 2018

Brno, 1. srpna 2018 – Léto vrcholí. Kromě ventilátorů a klimatizací mizí z obchodů také vína, která mají primárně za úkol osvěžit. Ale každý druh a styl vína může nyní najít své uplatnění, není třeba vyhýbat se ani červeným či sladkým novinkám. Neustále je z čeho vybírat.

vino-srpen2015

Raspberry Wine - Rasin Winery 57x273

Raspberry Wine

Rasin Winery
Bulharsko, Thrácká nížina
320 Kč (MOR)

Jedinečné malinové víno vyrobené s velkou pečlivostí a láskou z vinařství Rasin. Vyrobeno ze 100% bio malin, shromážděných z podhůří Rila, kolem Kostenets. Neobsahuje umělé barvy, vonné látky ani sladidla. Při degustaci se projeví jedinečná hustá a vyvážená chuť s nasycenou ovocnou vůní a šumivou červenou barvou. Kombinuje se s lehkým masem, pastami a ovocem.

Quinta do Paraíso Avesso escolha 2016 DOC Vinho Verde - Nossa Senhora da Conceicao 58x270

Quinta do Paraíso Avesso escolha 2016 DOC Vinho Verde

Nossa Senhora da Conceicao
Portugalsko, Vinho Verde, Baião
119 Kč (MKV)

Suché portugalské mešní víno z odrůdy Avesso. Osloví jemnou vůní i chutí tropického ovoce a dlouhou dochutí. Označení Vinho Verde doslova znamená „zelené víno“, není však myšlena barva, nýbrž svěží a lehký styl vína. Ideálně se tedy hodí na horké letní dny.

Hibenal 2017 MZV - Vinné sklepy U Jeňoura 59x262

Hibenal 2017 MZV

Vinné sklepy U Jeňoura
Morava, Slovácká podoblast, Prušánky, Podkovné
220 Kč (MBV)

Suché víno jiskrné žluté barvy s výraznou vůní květu černého bezu, s 13,5 % alkoholu, 0,8 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Vyvážená chuť s dobrou kyselinkou a ovocnou šťavnatostí nektarinek a broskví, které přetrvávají i v delší dochuti. Svou vyvážeností je univerzálním společníkem celého menu. K čerstvému kozímu sýru nebo jen tak pro potěšení. Víno zrálo 5 měsíců na kvasnicích.

Rulandské šedé 2016 výběr z hroznů - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 59x260

Rulandské šedé 2016 výběr z hroznů

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská podoblast, Olbramovice, Na vyhlídce
265 Kč (MBV, MOR, VIT, VPV, VUR)

Suché bílé víno s 13 % alkoholu. Vůně ovocitého dropsu s lehkou karamelovou skořicovostí přechází do pečeného jablečného koláče s jemným citrusem v dochuti. Ke kanapkám s jemnou játrovou pěnou, grilovaným chobotničkám se zeleninovým salátem nebo k polotvrdým sýrům typu Gouda.

  • Salon vín České republiky 2018 (Valtice)

Cuvée Thé rosé 2017 MZV - VICAN rodinné vinařství 56x267

Cuvée Thé rosé 2017 MZV

VICAN rodinné vinařství
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Pod Mušlovem
174 Kč (VGA)

Cuvée Thé rosé je specialitou a tajemstvím sklepmistra. Jedná se o vyzrálé ušlechtilé růžové cuvée z odrůd Frankovka a Cabernet Sauvignon. Ve vůni lze nalézt okouzlující růži doplněnou drobným zahradním ovocem. Delikátní chuť je zvýrazněna sladkým kořením. Hodí se k ovocnému salátu s kozím sýrem. Polosuché, s 11,8 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 12 % alkoholu.

Rulandské bílé 2015 pozdní sběr - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 61x258

Rulandské bílé 2015 pozdní sběr

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská podoblast, Perná, Věstonsko
265 Kč (MBV, MOR, VIT, VPV, VUR)

Polosuché bílé víno s 13 % alkoholu. Hrozny pochází z regulované sklizně a jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace. Lahvově zralý buket zavařených rynglí, sušených meruněk a transformovaných mandarinek doprovází v chuti lehké citrusy s vyváženou medovou kořenitostí. Ke grilované chobotnici se středomořskými bylinkami a opékanou zeleninou. Výborně doplní polotvrdé zrající sýry.

  • Zlatá medaile – Concours des Grands Vins Blancs du Monde 2018 (Francie)

Hibernal 2017 výběr z bobulí - VINICE  HNÁNICE 61x269

Hibernal 2017 výběr z bobulí

VINICE – HNÁNICE
Morava, Znojemská podoblast, Vrbovec, Lampelberg
220 Kč (VVI)

Bílé polosladké víno s 12,0 % alkoholu, 33,1 g/l zbytkového cukru a 7,4 g/l kyselin. Víno žluto-zelené barvy se projevuje intenzivním aromatem žlutomasé broskve, kopřiv a citrónové trávy, který přechází i do chuti, kde je doplněn limquatem s pikantní kyselinkou na konci. Doporučeno ke grilovanému kapru s blanšírovaným smetanovým špenátem.

Solaris 2017 pozdní sběr - Templářské sklepy Čejkovice 61x252

Solaris 2017 pozdní sběr

Templářské sklepy Čejkovice
Morava, Slovácká podoblast
170 Kč (HVV, LIQ, MAN, MBV, PEA)

Polosladké bílé víno edice TGM s 12,0 % alkoholu, 28,0 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Víno je svítivě zelenožluté barvy. Ve vůni dominují tóny tropického ovoce, zejména zeleného kiwi, přezrálých hroznů a bílých lučních kvítků. Chuť je sladká, zemitá, lehce kořenitá, v závěru s nastupujícími medovými tóny. Víno je vhodné k pokrmům, jako například ryby, drůbež, nevýrazné úpravy červeného masa.

Quinta do Paraíso Avesso 2015 DOC Vinho Verde - Nossa Senhora da Conceicao 59x267

Quinta do Paraíso Avesso doce 2015 DOC Vinho Verde

Nossa Senhora da Conceicao
Portugalsko, Vinho Verde, Baião
169 Kč (MKV)

Kvalitní, elegantní, bílé víno s charakteristickým aroma tropického ovoce, příjemnou ovocnou chutí s velmi dlouhým závěrem. Víno je vyrobeno z nejlepších hroznů populární odrůdy Avesso. Označení Vinho Verde doslova znamená „zelené víno“, není však myšlena barva, nýbrž svěží a lehký styl vína. Svěžest vína je patrná i přes typ „doce“, tedy sladké víno.

Malnera Salento 2016 IGP - Feudo Croce 63x241

Malnera Salento 2016 IGP

Feudo Croce
Itálie, Puglia
239 Kč (BOR)

Červené suché víno z oblasti Puglia vyrobené z odrůd Merlot a Malvasia Nera. Vinohrady se nachází v oblasti Taranto a Brindisi. Barva je plně rubínová. Aroma je lehce pikantní s převládajících červeným ovocem. V chuti vyvážené s převahou zralého červeného ovoce a delší dochutí. Vhodné k prvním chodům, bílému i červenému grilovanému masu a vyzrálým sýrům.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – srpen 2018

BOR – Borgo Shop
HVV – Hradní vinotéka Veveří
LIQ – Liquor shop a vinotéka HY&VE co
MAN – Maneo
MBV – Moravská banka vín
MKV – Mešní a košer vína
MOR – Moravská Vinotéka Mojmírák
PEA – Don Pealo
VGA – Vinná Galerie
VIT – Vinotéka Vitis
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VUR – Vinotéka u Romana
VVI – Vinotéka Vínovín

Více v Přehledu brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...