Vydejte se na kole po vinařských stezkách Mikulovska

Brno, 19. července 2018 – Moravské vinařské stezky jsou přes léto hojně navštěvované cykloturisty z blízkého i dalekého okolí, navíc ožívají akcemi Krajem vína, které pořádá brněnská Nadace Partnerství. V červenci se pro milovníky cyklistiky koná Letní putování po vinařských stezkách Mikulovska. Výlet startuje v sobotu 21. července v Mikulově na parkovišti v ulici Alfonse Muchy.

nadace partnerstvi putovani modrymi horami

Zájemci se mohou registrovat mezi 9. a 11. hodinou a poté se vydat na některou ze tří tras, které je provedou Mikulovskem, představí jim krásná zákoutí tohoto regionu i místní vinařské a folklórní tradice.

Letní putování po vinařských stezkách Mikulovska je určeno cyklistům i pěším, celodenní výlet zvládnou občasní cyklisté, turisté i rodiny s dětmi, nudit se ale nebudou ani zdatní sportovci. „Připravujeme tři trasy, dvě cyklistické dlouhé 43 a 35 km a pěší o délce 9 km. Všechny jsou vyznačené v terénu i v mapě uvnitř cyklopasu, který všichni dostanou na startu,“ popisuje organizátorka akce Dominika Bäuchelová z Nadace Partnerství.

Okruh putování vede z Mikulova do Sedlece, pokračuje na Hlohovec, Valtice, Úvaly a zpět do Mikulova. Cestou si výletníci užijí krásy malebné krajiny v okolí Pálavy a Lednicko-valtického areálu. Zastaví se také ve sklepech u místních vinařů, kteří jím nabídnou víno k ochutnání i drobné občerstvení na posilnění před další cestou. „Například na Farmě Pálava v Mušlově si zájemci pochutnají na domácích sýrech z místní sýrárny.

Na zastávkách bude připravený i doprovodný program, za návštěvu určitě stojí romantický zámeček Rendez-vous nebo třeba Muzeum železné opony ve Valticích. Pěší turisté mohou navštívit Jeskyni Na Turoldu nebo si užít výhled na Mikulov z Kozího hrádku,“ vyjmenovává příklady Dominika Bäuchelová. Hlavní partner seriálu Krajem vína Česká spořitelna pro cyklisty připraví tradiční Cykloservis s kavárnou, kde si mohou nechat opravit defekty na kole nebo si jen dopřát dobrou kávu.

V cíli v Mikulově pak probíhá XIX. Festival národů Podyjí, který nabídne speciality národních kuchyní, folklórní a hudební vystoupení i ochutnávky vína nebo pálenek. V 17 hodin se na náměstí uskuteční losování z odevzdaných cyklopasů o zajímavé ceny, například o vína zúčastněných vinařů, ale i o poukaz na ubytování v penzionu s certifikací Cyklisté vítáni.

Startovní balíček na putování lze koupit na e-shopu Nadace Partnerství za 120 Kč nebo na místě za 140 Kč.

Letní putování po vinařských stezkách Mikulovska je součástí seriálu Krajem vína, který letos nabízí 10 výletů po Moravských vinařských stezkách. Účastníky při nich zavede do všech vinařských regionů jižní Moravy a umožní jim tak poznávání vinařských i folklórních tradic regionu. Nadace Partnerství tímto usiluje o propagaci historického a kulturního dědictví jižní Moravy.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...