Grand Prix Austerlitz 2018 nově na radnici

Brno, 9. července 2018 – Patnáctý ročník mezinárodní výstavy vín Grand Prix Austerlitz proběhne na novém místě. Návštěvníky přivítá v Křížové chodbě Nové radnice. Akce je specifická v mnoha ohledech. Třeba i tím, že výsledky jsou vyhlášeny až po ukončení veřejných ochutnávek.

Grand Prix Austerlitz

Výstava symbolicky připomíná bitvu tří císařů u Slavkova (Austerlitz) z roku 1805 a také vína jsou pro soutěž vybírána pouze taková, která mají se slavnou bitvou něco společného. Setkáme se tedy s víny z Francie a jejich tehdejších spojenců, s víny spojeneckými (Rusko, Rakousko atd.), samozřejmě s našimi víny a také s víny se zemí, jejichž zástupci se účastní novodobých rekonstrukcí bitvy.

Každým rokem se soutěže účastní kolem 50 vinařů a představí se zde na 250 vzorků vín. Hodnocení je dvoukolové, do druhého kola jsou puštěna vína, která dosáhnou 80 a více bodů. Základní kolo proběhne v srpnu, finální pak 18. srpna v Brně, v den konání ochutnávky pro veřejnost. Jako jediná výstava v České republice výsledky neuveřejňuje na degustaci, ale až po ní. Má to velkou výhodu: návštěvníci nepořádají „hony na šampiony“, ale degustují podle svých chutí a preferencí.

V letošním roce bude možno přechutnat všechna vína opět v Brně a následně i v Praze. Organizátoři pro letošní rok připravili změnu spočívající v přesunu místa konání o několik set metrů. Tedy z dvorany Dietrichsteinského paláce (budova Moravského zemského muzea) do Křížové chodby a Rajské zahrady na Nové radnici (Dominikánské náměstí). Začátek akce je ve 14 hodin a předpokládaný konec ve 20 hodin.

Výstavu bude doprovázet i kulturní program jako je cimbálová muzika, krojovaný soubor Věcně mladý Danaj, sabrage sektu, ukázky výcviku napoleonských vojsk a další zajímavosti. K dispozici budou pochutiny k vínu a malé občerstvení.

Výstava dostala záštitu Ministra zemědělství České republiky Ing. Miroslava Tomana, záštitu hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila Šimka a je pořádána za podpory Vinařského fondu České republiky. Po odborné stránce je zaštítěná Asociací sommeliérů České republiky. Historickou část programu zajišťuje projekt AusterlitzPro. Celou akci pořádá Moravská banka vín. Více na www.bankavin.cz.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...