Víno z blízka aneb „výběr z vinařů“ na Špilberku

Brno, 20. října 2017 – Vinařské uličky jižní Moravy mají své kouzlo a pokud máme to štěstí a smíme nahlédnout za vrata některého ze sklepů, zpravidla si odnesme neopakovatelný autentický zážitek i nějakou tu lahvinku dobroty s sebou. Ne vždy však můžeme vyrážet za poznáním směrem k úrodným vinícím. O to více pak potěší, když vinaři přijedou za námi.

Víno z blízka 03 350x233

Tak nějak se zrodila myšlenka festivalu Víno z blízka. Přivézt známé i doposud neobjevené vinaře přímo do Brna je mottem jak letní, tak zimní části festivalu. Letní seriál před pár týdny skončil; do Brna přivedl takové ikony moravského vinařství, jakými jsou například Miloš Michlovský, Jan Stávek, Miroslav Volařík či Pavel Vajčner. Zimní sled letos přichází s výraznými inovacemi. A právě na novinky jsem se zeptal ředitele festivalu Víno z blízka, pana Juraje Flamika.

Juraj Flamik Víno z blízkaČím se letošní zimní Víno z blízka bude lišit od předchozích pěti ročníků?

Akce se bude lišit v mnohém, především bude velmi komfortní, elegantní a propojená s historií a uměním. Všechny vinaře totiž nastěhujeme do vnitřních prostor hradu Špilberku. Návštěvník si jednoduše odloží v šatně, dostane skleničku a plánek, aby nezabloudil, a může začít. Vinaři budou v opravdu nádherných prostorech, například v Královské kapli, hranolové věži či v místnostech galerie. Součástí degustační trasy bude i výstava Stavba jako Brno, za doplatek pak i dalších 6 expozic a tři aktuální výstavy. Vzhledem k očekávanému počtu vín kolem 150, to bude program na několik hodin.

V minulých letech byl první den festivalu o ochutnávání, druhý den sloužil spíše jako prodejní. Je to logické, ono také chodit celý den s lahvemi v tašce není zrovna pohodlné. Podařilo se Vám možnost nákupu vín nějak zakomponovat do letošního modelu festivalu?

Zásadní změna a tak trochu experiment, čeká vinaře i návštěvníky právě v tom, že současně s degustací bude možné průběžně mobilem konkrétní víno objednat. Vše bude on-line v mobilu, ochutnám, objednám, vidím, jak rychle víno mizí ze skladu a na místě můžu i zaplatit. Platby budeme přijímat přes mobil i na terminálech kartou. Výdejní místo bude v podhradí a součástí služby bude i možnost nechat si víno dovézt domů. Před Vánocemi to bude prostě ideální příležitost najít si svoje víno a jednoduše nakoupit. Ale skoro stejně pohodlné to budou mít i ti, kteří chytré mobily nemají.

Kolik vinařů se letos v Brně představí? Prozradíte hlavní hvězdy?

Hrad obsadí 16 vinařství. Oslovili jsme naše favority, vždy 4 vinařství z každé vinařské podoblasti, takže je to v podstatě náš „výběr z vinařů“. Nebudu protežovat svůj osobní vkus, víte jak to s vínem je: každý má svoji chuť. Většinou tam máme „lvy Salonu vín“, ale někteří se o tu prestiž ani neuchází. To, co si cením na sestavě pro Víno z blízka je, že vedle kvalitních bílých vín nabídne velmi zajímavé tvůrce vín červených. Ta se na zimní večery hodí a jsou stále více hájena i mnoha odborníky a dobrými vinaři z Moravy. Myslím, že to bude po stránce vín, historie města Brna i výtvarné kultury opravdu zážitek.

Děkuji za rozhovor
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...