Sezóna vína je zde! Ochutnejte to nejlepší z našich vinic.

Valtice, 1. září 2015 – Čas vína je tady. Začíná burčákem, pokračuje mladými víny. Proč ale neochutnat také vína „dospělá"? Ta nejlepší, jaká se urodila v našich vinicích, představuje už 15 let expozice Salonu vín České republiky ve Valticích.

Salon vín - ilustrační 06 350x232

Pálava, Lednicko-valtický areál, historická města Mikulov, Lednice, Valtice. Nejkrásnější zahrada jižní Moravy nabízí bezpočet turistických cílů. Vinohrady dotvářejí krásu krajiny a víno tu potkáte na každém kroku. Není divu, že pozoruhodná expozice Salonu vín našla místo právě zde, na zámku ve Valticích. Otevřeno mají celoročně, ale v době vinobraní v příjemném babím létě chutná víno asi nejvíce.

Zamek Valtice 600x400

 

Co to tedy Salon vín vlastně je? Po vzoru vyspělých vinařských zemí máme i u nás soutěž, která má za cíl vybrat sto nejlepších vín, zastupujících všechny naše vinařské regiony a vinné styly. Jsou to vína z Čech i z Moravy, bílá, červená i růžová, suchá i sladká, tichá i šumivá. Vína musela během půlroku projít třemi koly soutěže; kupříkladu v loňském roce jich na začátku bylo 1646, na konci „jen" vítězná stovka.

V krásném prostředí sklepení valtického zámku jsou vína nabídnuta k přechutnání. Návštěvníci po zakoupení vstupenky procházejí expozicí a se sommelierem nebo případně i sami ochutnávají vína, o která mají zájem. Vstup je omezen počtem degustovaných vzorků nebo časem. Vína lze také zakoupit po lahvích.

Salon vín - ilustrační 04 195x146Salon vín - ilustrační 02 195x146Salon vín - ilustrační 05 195x146

 

Salon vín nabízí kromě vín samotných také podrobné informace ke každému vzorku. O místě, kde víno vzniklo, charakteristiku vína a třeba i unikátní profil mohutnosti a aromaprofil vína. Součástí sklepních prostor je i naučná expozice o našem vinařství a vinařských oblastech nebo prodejna dárkových obalů na láhve, vinařské literatury, degustačních skleniček, sommelierských potřeb, občerstvení atd.

Salon vín České republiky je vhodným místem jak pro první seznámení s rozmanitostí našich vín, tak i pro cílené návštěvy milovníků vína. O čemž svědčí například i loňské absolutní vítězství v soutěži TOP vinařský cíl 2014. Proto pojedete-li okolo Valtic na kole, autem nebo třeba vlakem, bez váhání vstupte do sklepení zámku a ochutnejte to nejlepší, co naše vinice dávají.

Otvírací doba:
Pondělí: zavřeno, Úterý–čtvrtek: 9.30–17.00, Pátek–sobota: 10.30–18:00, Neděle (pouze červen–září): 10.30–17.00. Otevřeno je celoročně kromě ledna.

Cena vstupu:
100 až 499 Kč, dle zvoleného programu

Aktuální skladba vín:
74 vín bílých, 23 vín červených, 2 vína šumivá a 1 víno růžové; celkem 25 odrůd révy vinné a 7 cuveé.

Nejčastější bílá vína:
Ryzlink rýnský (9×), Chardonnay (8×), Ryzlink vlašský, Sauvignon a Veltlínské zelené (7×), Rulandské bílé a Rulandské šedé (6×).

Nejčastější červená vína:
Frankovka a Rulandské modré (4×), André a Cabernet Sauvignon (3×), Laurot a Merlot (2×).

Jakostní skladba vín:
Pozdní sběry (48×), výběry z hroznů (19×), jakostní (10×), kabinet (9×), výběr z bobulí (5×), výběr z cibéb, ledové, likérové a VOC (2×), zemské (1×).

Ročníková skladba vín:
Ročník 2013 (67×), ročník 2011 (15×), ročník 2012 (13×), ročník 2009 (2×), ročníky 2010, 2006 a 2005 (1×).

Původ vína:
Morava (97×), Čechy (3×).

Dle zbytkového cukru:
Suchá a polosuchá vína (59×), polosladká vína (10×), sladká vína (5×).

Nejúspěšnější výrobci:
VINSELEKT MICHLOVSKÝ, a. s. (18×), Vinné Sklepy Valtice, a. s., PATRIA KOBYLÍ, a. s. a Rodinné vinařství Košut, s. r. o. (6×) a ZNOVÍN ZNOJMO, a. s. (4×).

 

text: Jan Přikryl, foto: Národní vinařské centrum


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...