Vinařské jaro a léto patří růžovému vínu a sektům

Brno, 28. dubna 2015 - Podle nejaktuálnějších informací se v České republice vyprodukuje přibližně 300 000 litrů moravských a českých sektů, což je zhruba 400 000 lahví. Mezi moravskými a českými vinaři se průběžně zvyšuje počet firem, které se výrobou růžových sektů zabývají. Znamená to, že to z nich dělá z okrajové zajímavosti minulých let dnes již běžně dostupné zpestření jarních a letních dnů.

rose ruzove vino

Růžové víno už mají zákazníci pevně spojeno s teplejšími obdobími roku a oceňují jeho svěžest a podmanivost ve vůních i chutích. Moravská a česká růžová vína jednoduše patří ke společenským událostem jarní a letní sezony, pro kterou se hodí nejen tichá vína ale i sekty.

Sekty svým perlením skvěle ladí s atmosférou, kam přesně zapadají i růžová vína. Léto, slunce, rozkvetlé zahrady. Časy, kdy šumivé víno bylo vnímáno výhradně jako něco exkluzivního a vhodného jen pro výjimečné příležitosti, jsou ty tam a drobné perličky stoupající úzkou vysokou sklenicí patří stejně jako tichá růžová vína stále častěji k chvílím pohody a radosti.

Základním parametrem pro výrobu kvalitních růžových vín je výběr vhodné odrůdy. Ideální odrůdy jsou Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe či Rulandské modré, Cabernet Sauvignon.

„Odrůdy pro výrobu růžových sektů jsou v podstatě totožné jako pro výrobu růžových vín. Je pouze třeba brát zřetel na to, jaký charakter sektu si vinař představuje vyrobit. Je možné ho vyrobit pouze z jedné odrůdy, ale daleko častěji se sekty vyrábějí kupáží z několika odrůd. Každá odrůda totiž dodá ve finále to nejlepší tak, aby hotový sekt byl krásně vyvážený barevně i po aromatické a chuťové stránce,“ říká hlavní sommelier Salonu vín Marek Babisz.

Růžové sekty jsou zajímavé především svým ovocným projevem, který jim dodávají právě vybrané odrůdy pro výrobu růžových vín. Je možné zde cítit tóny po višních, jahodách, malinách, vše je doplněno o svěží kyselinku. Růžové sekty jsou v oblibě i pro svou širokou barevnou škálu od lehkých pink odstínů přes losovou až po barvu jahodové limonády.

„Základní podmínkou pro úspěšné uvedení produktu mezi zákazníky je bezesporu kvalita produktu. Myslím, že moravská a česká vína tichá i šumivá splňují tuto podmínku nadstandardně. Podporujeme vyšší oblibu růžových vín a sektů z Moravy a Čech a jsme pevně přesvědčeni, že jejich ještě vyšší zapojení do spotřebních zvyklostí zákazníků bude přinášet potěšení oběma stranám, tedy milovníkům vynikajících vín i jejich moravským a českým výrobcům,“ komentuje letošní sezonu růžových vín Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.

Nedílnou součástí každoroční kampaně jsou růžové akce napříč celou Českou republikou. Široká veřejnost se tak může seznámit s produkcí posledních let a pochutnat si na to nejlepším, co vinaři nabízí. Tradičně sezona růžových startuje na prvního máje.

Zdroj a foto: NVC


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...