Mezinárodní výstava vín Grand Prix Vinex se blíží

Brno, 20. května 2014 - Široká veřejnost z řad milovníků vín, sommelierů i vinařů bude mít příležitost seznámit se s víny ohodnocenými na mezinárodní soutěži vín GRAND PRIX VINEX 2014. Ochutnávka proběhne v pavilonu „B“ brněnského výstaviště ve dnech 24. a 25. května  souběžně s výstavou Minerály Brno.

Vino sklenice bile nalevani

Prezentovat se bude 478 vín, která na soutěži obdržela 80 bodů a výše. Pro návštěvníky budou připravena vína nejen z České republiky a našich sousedů z Rakouska a Slovenska, ale i například z Itálie, Izraele, Německa, Argentiny, Chile či Jihoafrické republiky.

GRAND PRIX VINEX je prestižní mezinárodní soutěž vín, jejímž cílem je na vysoké profesionální úrovni ohodnotit a ocenit nejlepší evropská a světová vína přítomná na trhu středoevropského regionu. V roce 2014 se uskutečnil již 21. ročník.

Soutěž organizuje Národní vinařské centrum, o.p.s. ve spolupráci s Veletrhy Brno, a.s. a Svazem vinařů ČR. Vína byla hodnocena mezinárodní komisí renomovaných degustátorů v prostorách valtického zámku. Hodnocení vín probíhalo na platformě počítačového systému pro hodnocení vín, který byl vyvinut Národním vinařským centrem.

Vína v soutěži procházejí přísným hodnocením a jen ta nejlepší získávají medaile. Udělovány jsou pouze stříbrné, zlaté a velké zlaté medaile – stříbrná medaile min. 84 bodů, zlatá medaile min. 87 bodů, velká zlatá medaile min. 92 bodů.

„Limit pro získání medailí je nastaven poměrně přísně a udělení medaile na GRAND PRIX VINEX je opravdu prestiží. Nenásledujeme některé jiné soutěže vín v ČR, které šly cestou snižování bodových limitů a inflace udělovaných medailí; kdy poté medaili získají i fádní, průměrná vína,“ řekl ředitel soutěže Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Vína hodnotili špičkoví čeští i zahraniční odborníci v Národním vinařském centru ve Valticích na počítačovém systému ELWIS, který vyvinulo NVC. Tento systém mimo jiné vylučuje případné chyby při ručním přepisu výsledků a je zárukou stoprocentní korektnosti výsledků.

Hlavními oceněními soutěže jsou „Champion“, dále vítězové jednotlivých kategorií, nejlépe hodnocená kolekce vín a národní vítězové pro země, které přihlásily min. 10 vín. Výrobci těchto vín získávají prestižní ceny v podobě skleněných pohárů od světoznámého umělce Bořka Šípka a Champion navíc ještě chladicí vinotéku.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...