Porota vybere v Mikulově nejlepší víno České republiky

Brno, 8. ledna 2013 - Ve čtvrtek 10. ledna v Mikulově vybere odborná poroty nejlepší víno České republiky pro rok 2013. Finálovým hodnocením dvou set nejlepších moravských a českých vín vyvrcholí Salon vín – Národní soutěž vín 2013, největší a nevyšší soutěž vín v České republice. Salon vín – Národní soutěž vín 2013 pořádá Národní vinařské centrum za finanční podpory Vinařského fondu a odborné garance Svazu vinařů ČR.

Vinex-degustace250

Kromě absolutního Šampiona, který bude zveřejněn krátce po skončení  hodnocení, vzejde z finálového kola také složení Salonu vín ČR 2013, tedy držitelé prestižního titulu Salon vín ČR a skladba vín v prestižní degustační expozici Salon vín ČR umístěné ve sklepních prostorách státního zámku ve Valticích.

„Letošní ročník byl s počtem přes 1600 přihlášených vín rekordní. Konkurence, a tedy i kvalita Salonu vín ČR, tak rok od roku roce. Šampion pro rok 2013 se bude muset prosadit opět mezi více soupeři, a půjde tak nepochybně o vín naprosto výjimečné a svou kvalitou výrazně přesahující hranice České republiky a středoevropského vinařského regionu,“  komentoval očekávání ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Degustační expozice Salonu vín ČR bude slavnostně otevřena v pátek 1. března 2013 a od soboty 2. března do 31. ledna 2014 bude Salon vín ČR otevřen široké veřejnosti.

Nad Salonem vín ČR stejně jako v předešlých letech převzal záštitu prezident republiky Václav Klaus.

První kolo Salonu vín proběhlo ve dnech 11. – 13. prosince 2012 ve specializovaném pracovišti Národního vinařského centra na zámku ve Valticích. Degustátoři vybrali z celkových 696 vzorků od 106 vinařských firem celkem 200 nejlepších vín, která postoupila do druhého kola.

Vína uložená v degustační expozici Salonu vín ČR jsou určena ke vzdělávání návštěvníků o víně a propagaci a podpoře našeho vinařství. Široká veřejnost, včetně zahraničních návštěvníků, má možnost naše nejlepší vína ochutnat na jednom místě a v reprezentativních prostorách a zároveň se dozvědět všechny podstatné informace o každém víně i výrobcích, jejichž vína budou v Salonu vín České republiky zastoupena. Samozřejmostí je také možnost jakékoli z vystavených vín si také pro neobchodní účely zakoupit.

Salon vín – národní soutěž vín – je vyvrcholením celého systému soutěží a hodnocení vín, který se skládá z 5 oblastních soutěží Národní soutěže vín: 4 soutěže ve vinařské oblasti Morava podle jednotlivých podoblastí (znojemská, mikulovská, velkopavlovická a slovácká) a dále soutěž vinařské oblasti Čechy. Celkově se všech nominačních podoblastních soutěží zúčastnilo 1622 vín, což dělá z Národní soutěže vín s přehledem největší soutěž vín v České republice.

Zdroj: NVC, ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...