Jižní centrum vlastněné Brnem odmítlo doložit, jak hospodaří s majetkem

Brno, 18. září 2012 (MEDIAFAX) - Šéf brněnské TOP 09 a městský zastupitel Jaroslav Kacer podá trestní oznámení na společnost Jižní centrum Brno a.s.. Firma ve stoprocentním vlastnictvím magistrátu totiž opozičnímu zastupiteli odmítla poskytnout smlouvy související s výstavbou Jižního centra na městských pozemcích v okolí Zvonařky.

Penize-bankovky

Firma odmítla zastupiteli města Brna za TOP 09 poskytnout ke kontrole smlouvy uzavřené mezi společností Jižní centrum Brno a.s. a společnostmi Aupark spol. s r.o. a HB Reavis. TOP 09 to označila za neuvěřitelné. "Řekli, že je smlouva tajná, protože obsahuje obchodní tajemství. Společnost ale hospodaří s pozemky města Brna, je tedy zcela nepochopitelné, že volení zastupitelé města nemohou zjistit, jak je s majetkem statutárního města Brna nakládáno," prohlásil Kacer.

Opoziční zastupitel dodal, že přístup k smlouvám, které označil za podezřelé, si hodlá zjednat prostřednictvím soudu.

Představenstvo společnosti Jižní centrum a.s. odmítlo žádost Kacera o seznámení se smlouvami o pronájmu a budoucí výstavbě nákupního centra Aupark, které je v rozporu s územním plánem města. Projekt je podle TOP 09 "nechvalně známý" i udělenou pokutou a tříletým zákazem soutěžit veřejné zakázky pro architekty Radoslava Kobzu a Jaroslava Dokoupila ze společnosti Arch design kvůli střetu zájmů.

"Proti zamítnutí mé žádosti posílám v úterý k nadřízeným orgánům společnosti v zákonné patnáctidenní lhůtě odvolání. V případě zamítnutí i tohoto odvolání se budu domáhat poskytnutí požadovaných informací soudní cestou," řekl Kacer.

Kromě odmítnutí poskytnout zastupiteli k nahlédnutí smlouvy společnosti Aupark spol. s r.o. nebyli podle Kacera ředitel ani představenstvo společnosti Jižní centrum Brno a.s. schopni odpovědět ani na otázku, proč je nájemní smlouva mezi společností Jižní centrum Brno a.s. a společností Aupark spol. s r.o. obchodním tajemstvím, a tedy pro veřejnost tajná. "Ve svém dotazu jsem mimo jiné uvedl, že nájemní smlouva jistě není duševním vlastnictvím či know how společnosti, a neměla by tedy být obchodním tajemství," řekl Kacer. Upozornil, že v představenstvu a dozorčí radě společnosti Jižní centrum Brno a.s. sedí pouze členové velké koalice ČSSD-ODS a jeden zástupce KSČM.

Podle výroční zprávy hospodaří společnost Jižní centrum Brno a.s. s nemovitým majetkem za téměř 300 milionů korun. V této zprávě je uvedena informace i o podepsané smlouvě o uzavření budoucí kupní smlouvy se společností Europark-FP a.s., v jejímž případě již byla podána žaloba na poskytnutí informací. Vedení města připravuje fúzi společnosti Brněnské komunikace a.s. se společnosti Jižní centrum Brno a.s., která může být podle opoziční TOP 09 vedena i snahou zakrýt neprůhledné hospodaření Jižního centra Brno a.s..

"Neustále je slyšet o pochybném nakládání s majetkem města Brna, podivných směnách a prodejích ve společnosti Jižní centrum Brno. Budeme proto požadovat vypracování forenzního auditu společnosti, se kterým pak musí být seznámit veřejnost," řekl Kacer.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...