Rezidence Café Kaprál po zimní přestávce pokračuje s literárním programem

Brno, 10. dubna 2024 - Literární salon Rezidence Café Kaprál od dubna znovu ožije bohatým programem. Téměř každé úterý a čtvrtek se můžete nechat unést světem příběhů i básní a setkat se s vybranými autory, mezi nimiž nebudou chybět ani Alena Machoninová a Petr Šesták, nominovaní na cenu Magnesia Litera 2023. Rezidence se také zapojí do několika lokálních festivalů.

rezidence cafe capral zdroj tic brno

Pilotní program, který přeměnil byt brněnského básníka Zeno Kaprála (1941–2020) na kulturní prostor a vznikl díky kandidatuře Brna na titul Evropské hlavní město kultury 2028, bude díky finanční podpoře města Brna a městské části Brno-střed pokračovat i v letošním roce pod hlavičkou TIC BRNO v rámci projektu BRNO 2028. „Brno má své skryté poklady a Kaprálův byt v Údolní ulici je právě jedním z nich. Nikde jinde nenaleznete tak autentickou atmosféru konce 19. století s příměsí osobitého vkusu rodiny, která zde žila. Tento byt jako by byl stvořen k tomu, aby se stal právě literárním salonem," říká Silvie Šeborová, kulturní manažerka projektu BRNO 2028.

Vedle tradičních akcí jako jsou literární setkání, čtení, besedy a knižní křty se mohou návštěvníci těšit i na novinky – literární performance, komentované prohlídky bytu a diskuze s překladateli. Na dramaturgii jednotlivých večerů v tomto jedinečně zachovalém bytě v Údolní 17 se společně s TIC BRNO podílejí zástupci brněnských nakladatelství Druhé město, Větrné mlýny a Host s Moravskou zemskou knihovnou, časopisem Host a Dorou Kaprálovou, dcerou Zena Kaprála.

Jarní programový blok začíná 16. dubna autorským čtením knihy Petra Šestáka Vyhoření. Na jarní autorská čtení přijali pozvánku dále například prozaik a básník Michal Ajvaz, básník Vít Slíva či novinářka a spisovatelka Jana Soukupová. Kromě standardního programu se Rezidence Café Kaprál zapojí do akcí Brno Art Week, Bonjour Brno a Open House Brno. Novinkou je navázání spolupráce s uskupením D´epog, které pro tento prostor nazkouší performanci O dvanácti měsících, na jejíž premiéru se můžete těšit na konci května. Jarní programový blok bude probíhat až do poloviny června, a to zpravidla každé úterý a čtvrtek od 19:00 hodin. Podzimní setkávání bude pokračovat v září.

Zdroj a foto: TIC BRNO


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Červenec 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..