Divadla upozorní sérií představení pro veřejnost na problémy s financováním

Praha, 5. září 2012 (MEDIAFAX) - Kampaň, která má upozornit na kritický systém financování regionálních divadel, zahájila ve středu Asociace profesionálních divadel ČR. Veřejnost seznámíme s realitou financování regionálních divadel, na které stát a kraje přispívají pouze z deseti procent, uvedl ředitel asociace Jan Burian.

divadlo

"Nepořádáme žádnou stávku nebo protest. Do divadel přijde pět milionů diváků a ty chceme oslovit happeningy v podobě představení pro veřejnost," uvedl Burian. Kampaň s názvem "Pomozte svému divadlu" začne ve středu v 14.30 vystoupením Městského divadla Brno na piazzetě Národního divadla v Praze. "Cílem kampaně je přimět stát, aby podporoval divadla tak, jak stojí ve vládou schválené Koncepci účinnější podpory umění na léta 2007 - 2013. Reálně však na podporu umění vláda nepřispívá ani jedním procentem ze státního rozpočtu," prohlásil Burian.

Asociace není také spokojená se systémem přerozdělování financí. "Nechceme vyvolávat rivalitu mezi pražskými a regionálními divadly, ale nelíbí se nám, že naprostá většina dotací jde do metropole, kde žije 15 procent obyvatel," řekl ředitel asociace s tím, že v roce 2010 dotoval stát regionální divadla pouze 60 miliony korun, kdežto do metropole "připluly" finance desetkrát větší. Většinu regionálních divadel tak musí dotovat města, v nichž sídlí i přesto, že většina diváků do divadel dojíždí.

Od 5. do 21 záři se ve městech po celé České republice budou konat představení pod širým nebem. Seriál vystoupení začíná i končí symbolicky na piazzetě Národního divadla. Představení doplní vystoupení ředitelů divadel a hereckých osobností v čele s Martinem Stránským, kteří budou vysvětlovat důležitost petiční akce spojené s kampaní. Vstup na představení je zdarma.

František Bužek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Červenec 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..