Film Jak se vaří dějiny byl nominován na Prix Arte

Koprodukční dokumentární film režiséra Petera Kerekese Jak se vaří dějiny získal nominaci na cenu Evropské filmové akademie Prix Arte za nejlepší dokument. Snímek vyrobený v koprodukci Televizního studia Brno České televize již získal například letos v květnu zvláštní cenu poroty na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Hot Docs v kanadském Torontu.
Film vypráví o vojenských kuchařích – o tom, jak každodenní potřeby tisíců ozbrojených a hladových žaludků ovlivňovaly vítězství a prohry státníků. Peter Kerekes prostřednictvím všedních i dramatických příběhů vojenských kuchařů, kteří vařili pro vojáky v průběhu mnoha krvavých válečných konfliktů, provází diváky různými zeměmi, dějinnými epochami a událostmi, které změnily historii i mapu Evropy. Film vypráví o tom, jak kuchaři prožívali a třeba i svým dílem ovlivňovali průběh druhé světové války, konflikt na Balkáně, boje o Alžír, sovětskou okupaci Maďarska a Československa a mnohé další válečné operace. Ukazuje válečné konflikty a klíčové dějinné události z neobvyklého, až překvapivého úhlu pohledu.
Snímek Jak se vaří dějiny vznikl v mezinárodní koprodukci, do které se zapojilo i Centrum publicistiky a dokumentu Televizního studia Brno České televize. Samotná nominace na cenu Evropské filmové akademie Prix Arte za nejlepší dokument je významným oceněním. Vítězové evropských Oscarů budou vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu 12. prosince v Bochumi.

dejiny.gif

 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...