Brněnský soud se znovu zabývá údajně násilným převozem rodičky do nemocnice

Brno, 15. června 2012 (MEDIAFAX) - Brněnský krajský soud začal v pátek znovu projednávat žalobu na brněnské záchranáře, kteří po domácím porodu přinutili rodičku opustit byt a převezli ji za policejní asistence proti její vůli do porodnice. Opakování procesu nařídil odvolací Vrchní soud v Olomouci.

porod

Krajský soud v Brně loni za to záchranáře odsoudil k omluvě a povinnosti zaplatit Veronice Kecové 50 tisíc korun odškodného. Stejnou částku mají zaplatit i jejímu synovi. Odvolací Vrchní soud v Olomouci ale rozsudky zrušil a přikázal kauzu znovu projednat.

Případem se bude znovu zabývat soudce Michal Ryška. Ten v původním verdiktu konstatoval, že záchranáři nerespektovali rodičovská a osobnostní práva Kecové, která do nemocnice nechtěla. Soudce musí nyní vyslechnout další svědky a do spisu zapracovat i nové znalecké posudky. Vynesení verdiktu v pátek se vzhledem k složitosti případu neočekává.

Žalobu na zdravotníky podala Liga na ochranu lidských práv, která pro rodičku i novorozence požadovala po brněnských záchranářích dvakrát 100 tisíc korun a omluvu.

"Žena porodila předloni 28. února krátce po půlnoci doma syna a pak zavolala zdravotníky kvůli kontrole, jestli je chlapeček v pořádku," uvedla k případu mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Podle právní zástupkyně Ligy lidských práv Zuzany Candiglioty lékař konstatoval, že je dítě v naprostém pořádku, přesto ženu i s ním přinutil ihned odjet do porodnice. Když se žena zdráhala, zavolal k zajištění jejího převozu na kliniku policii.

Jihomoravští záchranáři chybu odmítli. Šéf krajské záchranné služby Milan Klusák označil postup lékařského týmu za správný. Podle něj byl stav novorozeného chlapce takový, že nesnesl odklad převozu do porodnice. "Přivolání policie bylo jedinou možností jak předejít hrozící tragédii a jak hájit právo novorozence na život," řekl Klusák.

Po domácím porodu, který není v Česku nelegální, skončil mírně podchlazený chlapeček v porodnici v inkubátoru. Se svou matkou pak strávili v porodnici tři dny.

Obě strany při soudu připustily vzájemně vyhrocenou komunikaci. Právní zástupkyně rodiny Zuzana Candigliota řekla, že se její klientka původně chtěla dohodnout mimosoudně a požadovala pouze omluvu. Případ však skončil u soudu kvůli aroganci lékařů, které se ženě při pokusu o smír údajně dostalo.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...