Brno podpoří vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů

Brno, 28. října 2019 – Rada města Brna souhlasila s poskytnutím 295 tisíc korun 11 brněnským základním školám, které se přihlásily do vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů. Projekt pořádá společnost Post Bellum – Paměť národa, která si dala za cíl mapovat příběhy pamětníků jak ve městě Brně, tak v celém Jihomoravském kraji.

kamera obrazek snimek-

„Tímto netradičním způsobem chceme vzdělávat žáky v našich moderních dějinách a také přispět k mezigeneračnímu porozumění,“ přiblížil radní pro oblast školství a sportu Jaroslav Suchý. „Jedná se o velmi úspěšnou aktivitu, která si v Brně již našla své místo – naše školy se do ní postupně zapojovaly už od roku 2014. Proto jsme se ji letos poprvé rozhodli finančně podpořit přímo z úrovně města. Vzpomínky pamětníků jsou pro mladé generace velmi důležité. Vidíme to třeba i u právě probíhajících akcí, které připomínají třicáté výročí událostí listopadu 1989,“ doplnila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Přibližně 100 žáků osmých a devátých tříd, kteří utvoří 14 týmů, se za doprovodu svých učitelů a koordinátorů z Post Bellum na několik měsíců stanou rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy a budou mít za úkol vyzpovídat pamětníka ze svého okolí, natočit jeho vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy, a nakonec vytvořit rozhlasovou, televizní nebo psanou reportáž či dokument. „Finanční prostředky poslouží na pořízení potřebného materiálu, a také na koordinátory, kteří žáky povedou při jejich práci,“ upřesnil Jaroslav Suchý.

Výsledky jejich snažení pak budou představeny v červnu příštího roku na závěrečném prezentačním dni. „Pokud budou mít základní školy zájem, rádi bychom v tomto projektu pokračovali i v dalších letech,“ dodal Jaroslav Suchý. Poskytnutí příspěvku musí ještě schválit listopadové zastupitelstvo.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...