Vivat Vinum představuje Vinařství Milan Vašíček

Nechory jsou vlastně samostatnou obcí. S ulicemi, náměstíčky, hotelem a penziony, hlavně ale s řadami vinných sklepů a vinicemi všude okolo. Nespočet místních vinařů láká návštěvníky na celou řadu akcí. Od jara do zimy zde probíhají různé košty, otevřené sklepy, vinobraní a další vinařské slavnosti. Sláva nechorských vín už dávno překročila hranice obce Prušánky, kam Nechory katastrálně náleží. Jedním z nejúspěšnějších vinařů je zde pan Milan Vašíček.

Vivat Vinum představuje Vinařství Milan Vašíček

Na začátek obligátní otázka: Co vás přivedlo k vinaření?

Své první víno jsem si vyrobil v 17 letech, podle vzoru mého otce a dědy. V roce 1984 jsem se oženil, postavil dům a byl mi vysazen první vinohrad, ale ten pravý impulz přišel až později ve Švýcarsku, kde jsem se několik let pohyboval jako muzikant a ve finále jako pozorovatel a kamarád místních vinařů, se kterými udržuji styk dodnes.

S vašimi víny se lze setkat na řadě akcí. Které z nich nás čekají v nejbližším období?

Tak pokud zavítáte do Nechor, jsou to určitě otevřené sklepy, které pořádáme 2x do roka, v červnu a listopadu, pak také oblastní košty vín, různé slavnosti spojené s vínem, ať už je to vinobraní, nebo prezentace moravských vín na různých akcích po celé republice.

Pravidelně sklízíte velkou úrodu ocenění na našich i zahraničních soutěžích. Kterého ocenění si vážíte nejvíce?

Určitě to bude zlatá medaile pro Sauvignon 2013 pozdní sběr z celosvětové soutěže Sauvignonů (Concours Mondial du Sauvignon), kde se hodnotí 850 vzorků z celého světa a letos se konala v Itálii. A potom také zlatá medaile za Rulandské bílé 2013 pozdní sběr (vítěz kategorie polosuchá vína). Na konci listopadu proběhlo první kolo hodnocení do Salonu vín 2016 a mezi nejlepšími dvěma stovkami vín máme dva zástupce, Rulandské bílé 2014 pozdní sběr a Rulandské šedé 2014 pozdní sběr.

VivatVinum predstavuje-VMV02

Které z vašich vín považujete za historicky nejúspěšnější? Dá se ještě někde sehnat?

Rulandské bílé 2013 pozdní sběr. Lze jej ještě zakoupit v Centru slováckých tradic v Modré u Velehradu.

Nastal čas školení nového vína. Jak se vyvíjí nový ročník, které odrůdy u vás vypadají nejslibněji?

Naše vinařství nevyrábí svatomartinská vína, ale díky teplému a slunečnému počasí v letošním roce probíhala sklizeň u Müller Thurgau trochu dříve; ten je již nalahvovaný a připravený na vánoční trh a chutná znamenitě! Ostatní vína zatím leží a budou zrát na jemných kalech až do jara.

Připravujete nějaké novinky ve vinařství?

V roce 2013 jsme vysadili novou odrůdu Sylvánské zelené a rozšířili stávající odrůdy, v letošním roce je to nákup nových dubových sudů.

Brno se hlásí ke svým historickým odkazům a tradicím vinařství a vína. Označení „Brno, město vína" je pro mnohé přesto zatím pouhým heslem. Jak vy hodnotíte prezentaci a prodej vašich vín v Brně?

Upřímně: Brno je, co se týká vína, tak trochu „začarované". Naše vína jsou k dostání v Brněnské kavárně La Petit.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...