Vivat Vinum představuje Degustační Enotecu VINDOM

Brno, 9. února 2015 - V Brně je v tento okamžik na 150 vinoték. Tedy prodejen s vínem jako hlavním artiklem. A otvírají se nové a nové. V tomto konkurenčním prostředí se zdá nemožné prosadit se. Někdo sází na sudová vína, někdo na dodávky do gastroprovozů, jiný na nějaké ty speciality a rarity v nabídce či příjemné posezení ve vinném baru.

degustacni enoteka vinodom Brno

Opravdu kvalitních vinoték, se zázemím a službami, je však v Brně jen pár. Možná právě stojíme u zrodu jedné z brněnských legend. Své trumfy doposud skryté za názvem Degustační Enoteca VINDOM nám odhalí manažer projektu pan Tomáš Bartoš.

  • K otevření vinotéky nestačí jen nadšení. Jaký příběh stojí za Degustační Enotecou?

Za celým projektem stojí pan ing. Dan Mádr, jehož zkušenosti v oboru vína jsou pro mě osobně velmi imponující. Je to člověk, který je jedním z prvních certifikovaných sommelierů v České republice. Jako degustátor zasedá v komisích tuzemských i zahraničních vinařských soutěží. Dovozem a prodejem vína se zabývá více než 20 let. Provozoval na Údolní ulici jednu z vůbec prvních vinoték v Brně pod názvem „Stálá prodejní výstava vín VINDOM“. Od roku 1998 každoročně pořádá vinařskou soutěž TOP 77 vín České republiky, která patří mezi první svého druhu, také díky této soutěži máme skvělý přehled o kvalitních moravských vínech a nových vinařstvích. Je to zkrátka člověk, který vínu opravdu rozumí, a můžete si být jisti, že by si nedovolil nikomu nabídnout víno, o němž by nebyl přesvědčený, že je skutečně dobré. Mimochodem, momentálně je v Austrálii, kde vybírá další vína do naší nabídky.

  • Předpoklady k úspěchu tu tedy zjevně jsou. Otevření je prvním krokem, udržení se na dosti nasyceném trhu je věcí zcela odlišnou. Čím přitáhnete pozornost veřejnosti k vašemu projektu?

Naší filozofií je, že každý si zaslouží opravdu dobré víno, a tomu podléhá i naše nabídka. V našem portfoliu jsou vína, která skvěle vystihují frázi „kvalita za rozumnou cenu“. Jsme přímými dovozci a díky tomu jsme schopni nabídnout velmi dobrou cenu. Klademe velký důraz na výběr vín i vinařů, abychom měli jistotu, že můžeme nabídnout opravdu kvalitní víno. Máme tak v nabídce vína z těch nejlepších světových terroir a s vinaři, jejichž vína dovážíme, nás váže osobní přátelství, víme, jaké mají vinohrady, jak pečují o hrozny na vinici i jak víno vyrábí, se všemi máme uzavřenou exkluzivitu, takže jsme jediní, kdo jejich vína do České republiky dováží. Věříme, že poctivý přístup při vytváření nabídky má smysl a vyplatí se. Vždy chceme být o krok napřed, takže jako první v celé Evropě nabízíme možnost samoobslužné degustace 32 různých vín prostřednictvím našeho unikátního automatu Taste4Wine.

degustacni enoteca vinodom brno banner

  • Nabídka kvalitních vín po skleničce je rozhodně trendem vinných barů. Problémem je ztráta kvality vína v otevřené láhvi. Na trhu existuje několik řešení, čím se vyznačuje a odlišuje to vaše?

Český zákazník se naučil vínu rozumět a stále více vyhledává kvalitu. Máte tak pravdu v tom, že se nabídka kvalitních vín po skleničce stala trendem, my však nabízíme i malou degustační dávku pro každého, kdo chce určité víno pouze ochutnat. Právě proto jsme přišli s naším degustačním automatem Taste4Wine. Vína v něm ztrátou kvality rozhodně netrpí. Každá láhev je pod stlačeným dusíkem, takže nedochází k oxidaci a díky dvouzónovému chlazení jsou vína při optimální teplotě. Díky tomuto technologickému řešení jsme schopni garantovat kvalitu vína v každé láhvi déle než jeden měsíc. Nicméně o naše vína je takový zájem, že každá nová láhev v automatu vydrží maximálně několik dní. Naši zákazníci si mohou sami pohodlně stiskem tlačítka vybrat ze tří různých dávek – deci, půldeci a 20 ml. Díky té nejmenší dávce může každý ochutnat všech 32 vzorků a věřte mi, že tato výprava do světa pestrých vůní a chutí je opravdu inspirující.

  • Jaká vína nabízí automatické degustační zařízení právě teď?

Momentálně je na výběr z deseti červených a 22 bílých vín a tohoto poměru se chceme držet. Vzorky vybíráme tak, aby si mezi nimi vybral opravdu každý. Zhruba polovinu nabídky vždy tvoří kvalitní tuzemská vína a zbytek zahraniční tak, aby v ní byla zastoupena vína z každé země, z níž vína dovážíme. Aktuální nabídku v automatu včetně cen uvádíme na našich webových stránkách.

  • Vinotéku dělá vedle nabídky i program...

To máte pravdu. Navíc nás práce s vínem vážně baví, takže je pro nás přirozené vytvářet pro naše zákazníky atraktivní nabídku i program. Proto pořádáme tematické i řízené degustace, prezentace tuzemských vinařství, návštěvy zahraničních vinařů, od nichž dovážíme vína, gurmánské večery nebo akce pro firemní týmy. V současné době pracují v naší společnosti 3 certifikovaní sommelieři. Také plánujeme určitou formu vzdělávání, protože schopnost rozumět vínu je známkou dobrého vkusu i prestiže, což milovníci vína dobře vědí, a proto jim v tomto směru chceme jít naproti. Také nesmím zapomenout na to, že máme speciální program pro firmy a podnikatele.

  • Brno se hlásí ke svým historickým odkazům a tradicím vinařství a vína. Označení „Brno, město vína“ je pro mnohé přesto zatím pouhým heslem. Jak vy osobně vnímáte současný vztah mezi Brňany a vínem a mezi městem Brnem a vínem?

Myslím si, že Brňany víno zajímá a dokážou ocenit kvalitu, kterou se naučili vyhledávat. Podle mě se v Brně pořádá poměrně dost gastronomických festivalů i jiných akcí, včetně těch, které se týkají vína, a je z čeho vybírat. Pozitivně vnímám i takové počiny, jako obnovu pěstování vína na svazích pod hradem Špilberk. Ohledně vinoték a vináren ale tolik optimismu nesdílím. Z toho půldruhého sta vinoték, které v Brně jsou, lze ty opravdu kvalitní spočítat na prstech jedné ruky. Vždyť co můžete očekávat od vinotéky, která nabízí více než 10 druhů čepovaných vín do pet lahví? Kvalitní víno jen zázrakem. Protože se chceme od těchto takzvaných „vinoték“ zcela jasně odlišit, zvolili jsme, pro někoho možná kontroverzní, název DEGUSTAČNÍ ENOTECA VINDOM.

Jan Přikryl, foto: archív

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...