Firmou roku se stala První brněnská strojírna z Velké Bíteše

Praha, 7. prosince 2012 – Vysočina a Královéhradecký kraj. To jsou regiony, z nichž pocházejí vítězné firmy sedmého ročníku  podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2012 a Era Živnostník roku 2012. Celostátní titul mezi firmami vybojoval výrobce leteckých motorů z Velké Bíteše. V kategorii živnostníků byl nejlepší zemědělec David Smetana z Hradce Králové, informoval za pořadatele v tiskové zprávě Petr Lutonský.

pbs_budovy

První brněnská strojírna Velká Bíteš uspěla v konkurenci 3315 firem. Její historie sahá až do roku 1950. V současnosti se specializuje na letecký průmysl, slévárenství a obrábění kovů. V jejím vývojovém středisku vznikl letecký motor, který společnost s úspěchem prodává do celého světa. Ve Velké Bíteši momentálně zaměstnává 714 lidí. Společnost se patnáct let také věnuje výchově učňů. „Ten, kdo rozumí svému oboru, si u nás v kraji může zaměstnavatele vybírat. O to víc chceme mít mít takovou sociální politiku a takové mzdy, abychom byli zajímavý zaměstnavatel," říká Jarmila Veverková, vedoucí personálního útvaru firmy.

Do soutěže Era Živnostník roku se v letošním roce přihlásilo 3055 podnikatelů. David Smetana začal soukromě hospodařit po dokončení střední zemědělské školy v roce 1991, když rodičům vrátili část majetku. Bylo mu tehdy 19 let. „Jako zemědělec jsem se narodil. Už když jsem začal vnímat okolní svět, věděl jsem, že budu zemědělec. Jsem moc rád, že můžu podnikat po svém a na svém a nejsem nikým úkolován," vysvětluje svůj vztah k živnosti.

Na svých polích Smetana pěstuje zeleninu a vypěstované plodiny dále zpracovává. Vyrábí zeleninové saláty bez konzervantů, které jsou oblíbené pro svoji čerstvost a originální chuť. K zemědělství přistupuje trochu jinak než ostatní. „Snažím se najít vlastní cestu. Nechci dělat všechno jako ostatní. Chci nacházet nové trendy a přicházet s nimi na trh," říká Smetana, který pěstuje například oválnou cibuli. Ta chutná úplně stejně jako ta kulatá, jen je s ní v kuchyni jednodušší práce.

V kategorii Odpovědná firma roku 2012, kterou vyhlašuje společnost Vodafone, zvítězila Rigi stavební společnost. Jihomoravská firma vytvořila v Česku unikátní tzv. výslužný fond, který bude sloužit k vyplácení výkonných zaměstnanců po 25 letech zaměstnání u firmy. Do tohoto fondu společnost přispívá ročně 1 milion korun bez ohledu na výši svého zisku. Její zaměstnanci tak nebudou závislí pouze na státním důchodovém systému. Od roku 2004 se firma soustředí na nízkoenergetickou výstavbu z přírodních materiálů a lokalita Tišnov, kde stojí pasivní, nízkoenergetické a dokonce i slaměné domy, je známá expertům i veřejnosti.

Letos podruhé byla vyhlášena také kategorie Era Účetní roku 2012. Jejím cílem je vyzdvihnout často opomíjenou práci účetních. Právě jim totiž mnoho firem a živnostníků vděčí za své finanční zdraví. Soutěž byla stejně jako v loňském roce realizována ve spolupráci s Komorou certifikovaných účetních. Vítězný titul a účet k podnikání s vkladem hotovosti ve výši 30 000 Kč od Ery získala Zuzana Pšeničková ze středočeské obce Čížová.

Vodafone Firma 2012:

1. První brněnská strojírna Velká Bíteš (Vysočina)

2. ELKO EP (Zlínský kraj)

3. MICRORISC (Královéhradecký kraj)

Era Živnostník roku 2012:

1. David Smetana (Královéhradecký kraj)

2. Zbyněk Poštulka (Olomoucký kraj)

3. Hanna Maria Tomášková (Pardubický kraj)

Vodafone Odpovědná firma 2012:

RIGI stavební společnost (Jihomoravský kraj)

Era Účetní roku 2012

1. Zuzana Pšeničková (Jihočeský kraj)

2. Daniel Horad (Středočeský kraj)

3. Daniel Kučera (Královéhradecký kraj)

Vyhlašovatelem podnikatelských soutěží je deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia.

(red), foto: Areál PBS Velká Bíteš, archiv společnosti


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...