Náměstí Míru změní tvář, bude zde alej i kolonáda

brno namesti miru rekonstrukceBrno, 14. května 2021 – Velkorysý centrální prostor lemovaný špalíry stromů, které přechází ve sloupořadí kolonády podél parku Kraví hora, na jihu vymezený novým polyfunkčním domem v přízemí s obchody, službami a volnočasovým centrem. Tak by se mělo podle vítězů urbanisticko-architektonické soutěže proměnit náměstí Míru a přilehlý bývalý vojenský areál v ulici Lerchova.

Odborná porota vybrala na konci dubna z osmi návrhů vítězné řešení od brněnského architekta Luboše Františáka a jeho týmu, krajinářského architekta Marka Holána a dopravního inženýra Petera Štefančíka. Ve středu 12. května schválila rozhodnutí poroty Rada města Brna. Všechny návrhy budou k vidění na výstavě ve druhé polovině června v brněnském Urban centru.

„Porota ocenila zejména velkorysé pojetí centrálního veřejného prostoru Masarykovy čtvrti s jasně vymezeným náměstím. A také nápadité dopravní řešení, které počítá s vedením tramvajové smyčky po obvodu nově vymezeného náměstí Míru a napravuje tak současný nepřehledný stav křižovatky,“ upřesnil za organizátory soutěže ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Vítězný návrh vymezuje centrální obytný prostor náměstí městským parkem se stromořadími rámujícími pohled k východní kolonádě. Ta je vstupní branou do parku Kraví hora a slouží zároveň jako krytá terasa s kavárnou, zázemím pro řidiče MHD a veřejným WC. Na jižní straně doplňuje náměstí nový polyfunkční dům s atraktivním parterem, který nahradí objekty bývalého vojenského areálu. V přízemí domu je navrženo zázemí pro Brněnku, obchody a služby. Na ploše 700 m² je vymezen prostor pro volnočasové centrum.

„Komunitní centrum se zahradou bylo jedním z nejčastějších požadavků místních obyvatel Masarykovy čtvrti. Prostor bude zahrnovat prostorný sál s klubovnami, učebnami i dílnou. Podloubím domu bude možné projít do komunitní zahrady s velkým altánem i lezeckou stěnou pro děti,“ shrnul vedoucí oddělení veřejného prostoru KAM David Zajíček.

brno namesti miru rekonstrukce 1 misto

Na přízemí polyfunkčního domu navazují čtyři podlaží s byty a dvě podzemní podlaží s garážemi. Aby mohlo město prostor náměstí rozšířit, dohodlo se ještě před začátkem soutěže s majiteli Brněnky na směně pozemků. Soukromým vlastníkům tak v novém polyfunkčním objektu připadne 17 bytů, město bude mít dohromady 48 bytů, převážně půjde o menší byty pro rodiče s dětmi, startovací byty nebo byty pro seniory.

Autoři mysleli i na modrozelená řešení, většina střech polyfunkčního objektu bude zelená, využita budou i opatření na hospodaření s dešťovou vodou. Příjemné mikroklima na náměstí vytvoří také vzrostlé stromy a trvalkové záhony.

„Urbanisticky jde o kvalitní a kultivovaný návrh. Polyfunkční dům ctí výšku a hodnoty stávajících budov a dominantu kostela sv. Augustina. Porotci dále doporučili, aby autoři vítězného návrhu dopracovali architektonický výraz fasád objektu a také dořešili podobu vstupního prostranství před kostelem,“ doplnil Sedláček.

Cílem soutěže vyhlášené v prosinci 2020 bylo navrhnout celkovou proměnu náměstí Míru včetně chátrajících objektů bývalých vojenských autoopraven v ulici Lerchova. Organizátorem soutěže byla Kancelář architekta města Brna. Do přípravy soutěže zapojila od začátku jak klíčové aktéry v území, tak širokou veřejnost. Lidé se mohli zúčastnit sousedského setkání v sále Cyrilometodějská základní školy nebo se vyjádřit ve dvou anketách. Šlo tak o jednu z nejvíce projednávaných soutěží v posledních letech.

Zdroj a foto: archiv KAM


Související články: