Ministerstvo vnitra chce zrušit brněnskou Vyšší policejní školu, město s tím nesouhlasí

Brno, 2. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Brněnský magistrát zásadně nesouhlasí s plánem ministerstva vnitra zrušit Vyšší policejní školu v Brně. Ve středu to řekl primátor Roman Onderka (ČSSD).

policie-dopravni-krizovatkaAV250

„Jednoznačně nesouhlasím s návrhem poradní komise ministra vnitra na zrušení brněnské policejní školy. Vzhledem k počtu obyvatel Brna, velikosti aglomerace a složitosti dopravně-bezpečnostní situace by případné zrušení školy mohlo vést ke zhoršení stávajících bezpečnostních standardů ve městě," řekl ve středu Onderka.

Vyšší policejní škola funguje v Brně 36 let, na práci u policie připravila desetitisíce mužů a žen. Školní komplex, včetně specializovaných učeben, tělocvičen, jídelen či střelnice, si podle Onderky vyžádal během tří desítek let obrovské investice. V komplexu v současné době působí také policejní školicí středisko, které průběžně zdokonaluje všechny sloužící policisty v praktické činnosti pro přímý výkon služby.

Statutární město Brno podepsalo podle Onderky s Vyšší policejní školou ministerstva vnitra v Brně letos v květnu novou smlouvu o spolupráci. "Týká se dalšího vzdělávání strážníků brněnské městské policie. Strážníci v ní cvičí například praktické řízení křižovatek a učí se řídit provoz ve složitých podmínkách města," řekl Onderka, který je z titulu své funkce i vrchním velitelem brněnské městské policie.

Poradní komise ministra vnitra navrhla kvůli úsporám v resortu zrušit brněnskou školu v polovině října. České policejní školství v současné době tvoří šest vyšších policejních škol a policejní akademie. Součástí každého krajského policejního ředitelství je i školní policejní středisko. Vzhledem k důkladné redukci stavu komise navrhla ministrovi vnitra ponechat pro Čechy policejní školu v Praze-Hrdlořezích, pro Moravu v Holešově a pro speciální útvary školu v Praze-Ruzyni. Ostatní školy, včetně Vyšší policejní školy v Brně, navrhuje komise ministra vnitra zrušit.

Jiří Nováček, ilustrační foto: Aleš Vítek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...