Islámská nadace v Brně neodevzdává výroční zprávy, porušuje tím zákon

Brno, 3. srpna 2011 (MEDIAFAX) - Islámská nadace v Brně porušila zákon o nadacích a nadačních fondech, když včas neodevzdala výroční zprávu za rok 2010 Krajskému soudu v Brně. Ve středu o tom informoval ředitel Česko-muslimského institutu Lukáš Lhoťan.

Ucetnictvi-2010-2009-250

Podle zákona o nadacích a nadačních fondech musí instituce za uplynulý rok vypracovat nejpozději do šesti měsíců výroční zprávu, kterou během dalších 30 dní musí odevzdat soudu. "Výroční zpráva dosud nebyla soudu doručena ani za rok 2010, avšak ani za rok 2009. Poslední výroční zpráva ve sbírce listin je z roku 2008," sdělil Petr Kovanič, místopředseda Krajského soudu v Brně, který vede listiny nadací a nadačních fondů.

Kovanič uvedl, že Islámská nadace v Brně naposled poskytla v červnu loňského roku účetní závěrku za rok 2009. To však není výroční zpráva.

Na postup islámských nadací se dlouhodobě snaží upozornit právě Lhoťan, který s varováním nepochodil ani u vedení muslimské obce. "Členové správní rady opakovaně nápravu odmítli," dodal Lhoťan.

Ten již dříve podal trestní oznámení na Islámskou nadaci v Praze kvůli podezření na rozsáhlé účetní podvody a nedodržování zákona. "Vzhledem k faktu, že Islámská nadace v Praze nesplnila podmínky nadačního zákona a od roku 2004 sedm let trvale odmítala odevzdat výroční zprávu rejstříkovému soudu, porušují její představitelé zásadním způsobem zákony České republiky," řekl již dříve Lhoťan.

Vysvětlení je podle něj jednoduché. "Již delší dobu sleduji nesrovnalosti ve financích a účetnictví islámských nadací, jejichž vedení se snaží zakrýt finanční toky ze Saudské Arábie a dalších sponzorů, kteří jsou v České republice vnímáni negativně," řekl ředitel institutu.

Věc bude mít další dohru. "Vyzveme nadaci, aby doložila chybějící zprávy," uvedl Kovanič.

V opačném případě nadaci ze zákona hrozí udělení pokuty.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...